zeirganik etkisi# Bilim ve Teknoloji

Peki bunu daha bilimsel bir yaklaşımla günümüz insanının eğitimi noktasında nasıl pratiğe dökeriz.. örneğin ben yeni bir dil öğrenmek istiyorum.. hangi yöntemle çalışmalıyım ki bir noktada çalışmayı yarım bırakayım ve bende merak uyandırsın ki unutmak zor olsun.. 

Bu yukarıda bahsedilen yönerge sanırım sadece anlık olarak zihinsel faaliyetlerin aktif olduğu ve sürecin devam ettiği aksiyonlar içinde gerçekleşmesi mümkün bir etki, bu gibi durumlar dışında gündelik yaşama adapte edilebilir ve uygulanabilir bir süreç değil.. ama ben arkası yarın prensibini yıllardır dizilerde zaten görüyorum ve böyle bir etkinin varlığını şuan duydum ve doğru bir etki olduğunu söyleye bilirim.. 

Bu etkiyi keşfeden TV ciler dizi ve sinema gibi rutin izlenen programlar ile izleyicinin bilinç altını diri tutmak adına uyguladığı ve insanları ekranda tutmak adına algı sömürüsüne yol açtığını düşünüyorum. 

  • Arkası yarım
    bir şeyin yarıda kesilmesi bitmesinden daha çok akılda kalır.
    bu deney zeirganik denen bir beyefendinin eseridir. bu beyefendi garsonları gözlemliyor. garsonlar siparişi getirene kadar akıllarında çok iyi tutuyorlar neler istenildiğini ama sipariş geldikten sonra bırak siparişi adamı bile unutup gidiyorlar ve zeirganik diyor ki: demek ki yarım kalmış ,devamı olan, arkası yarım olan bir şeyi hatırlamak daha çok akılda kalıcı diye tespit etmiştir. insanlarda devamı ne olacak hissi gerçekten çok merak uyandıracak bir histir. genelde dizilerde yapılır. tam ana karakter balkondadır ve bıçaklı bir gölgenin ona yaklaştığı vakit biri aşağıya düşer. şimdi bu durum kim öldü? ya da öldü mü ? ana karakter yaşıyor mu ? düşman kim? gibi sorular oluşur ama maalesef devamı haftaya... v e bu sorular zihni şimdi ne olacak diye düşünmeye zorlar. insan geleceği ile ilgili bütün meseleleri bilse şuan ki gibi yarın ne olur? gelecekte ne olacak? demez zihin uyanık kalmaz. hatta cennetini cehennemini görür ve ömrünü bir koltukta geçirir. yani dostlar zihnin çalışabilmesi için bu etki gereklidir.