dünyanın evrimi ve evrimin tarihi# Tarih

47 milyon yıl öncesindeyiz, ve gördüğümüz herşeyin okyanustan bakteriye, yürüyen balıktan yeraltı kemirgenine kadar bize nasıl yol açtığını ve gezegenimizin nasıl oluştuğunu anlamak üzereyiz.

Atmosfer bugüne çok yakın bir durumda, gezegenin sıcaklığı 24 derece civarında, bir gün 24 saatten biraz kısa, dünyanın plakaları o günün kıtaları ile beraber yine hareketli, hindistandan asyaya doğru bir kırılma söz konusu, ve bu kırılma sonucu Himaliyalar oluşuyor. 

20 milyon yıl önce dünya bugünkü halini almış, yanı bugünün aynısı, tek eksik biz insanlar. 

o zamanlar yani 4 milyon yıl önce afrikanın doğu yakasında yaklaşık 6000 km uzunluğunda bir sağ sırası oluşuyor ve yemyeşil kıta da oluşan bu dağ sırası bir duvar görevi görüyor ve daha doğudan hint okyanusundan gelen nemli hava iç kısımlara giremiyor, dolayısı ile kıta kuraklaşıyor ve ağaç dallarında yaşayan maymunsu yaratıklar yerde yürümeye zorlanarak yeni yerler keşfetmeye başlar ve bu süreç içinde ağaca ihtiyaç olmadan yaşamaya alışır ve bu Evrim teorisyenlerine göre insanın yerdeki ilk adımıymış. 

Bundan 1.5 milyon yıl önce bir baba ve bir çocuğun izlerine rastlanmış bunlar homo erectus ve Evrim teorisyenlerine göre  insan türünün en erken örnekleri olma özelliği taşıyordu 2015'e kadar, geçtiğimiz günlerde Etiyopya'da bulunan insansı kemikler bundan 3.5 ila 3.8 milyon yıl öncesine ait olduğu düşünülüyor, Etiyopya'nın Afar bölgesinde varlığı daha önce bilinmeyen bir insan türüne ait kalıntılar olduğu söylendi. 

Sonuç olarak uzmanlar aynı dönemlerde yaşayan farklı insan türlerinin bulunmasını ve tek bir türün evrimine dayalı varsayımların gözden geçirilmesi gerektiği dile getiriliyor.

İklim 70bin yıl önce tekrar değişiyor, deniz seviyesi düşüyor ve Afrika ve Arabistan arasındaki mesafe 13 km kısalıyor ve daha sonra ki bir insan türü olan homo sapiens kızıl deniz üzerinden nihayet karşı tarafa geçiyor.

Evrim teorisyenlerine göre 200 kadar insan tüm dünya nufusunun atası olarak görülüyor ve Afrikadan Arabistana geçen insan oradan Hindistana, Asyaya ve Avrupaya geçiyor.. 

40bin yıl önce Avrupa şimdikinden soğuk ve ıssız ama gezegenin kuzey kısmı soğumaya artarak devam ediyor ve yeni bir buzul çağı başlıyor, nispeten öncekilerden kısa sürecek. gökdelenler yüksekliğinde buz küleleri günde 30 cm güneye doğru genişliyor. 

Şimdi 20bin yıl önce gezegenin kuzey kutbu 2.5 km kalınlığında bir buz kütlesiyle örtülü, ve kuzey doğuda sibirya ile alaska arasında bir kaya kütlesi beliriyor ve yeni dünya amerika ile bir köprü oluşturuyor. muhtemelen amerika kıtasının ilk yerlileri bu dönemde kıtaya geçiyor.

14bin yıl önce buz çekilmeye başlıyor ve iklim normalleşiyor.ve günümüzden 6bin yıl öncesine kadar buzlar kuzey kutbuna ve antartikaya çikiliyor. 

Ve nispeten bilinen dünya ve insan tarihine giriş yapıyoruz. bizim açımızdan insanlık tarihi yazının keşfi ile başlar ve Evrim eğer gerçekse şaun en hızlı dönemindeyiz...

50 milyon yıl geçti ve gezegen dönüşüm geçirdi. bahsettiğimiz dönem bundan 250 milyon yıl ile 200 milyon yıl öncesi.

Kitleler halinde soy tükenmesinin yarattığı tramvanın ardından gezegen iyileşiyor.. sıcaklık sabitleniyor ve asit yağmurları nötürleşiyor ve bitkiler tekrar yeşermeye başlıyor. bu büyük değişimden sonra yeni türleri için uygun ortam nihayet oluşuyor.

Bu yeni tür insanlık için en fazla merak uyandıran tür olan dinazorlar dönemi, Ayrıca bu dönem de gezegenin plakaları tekrar hareket ediyor, yer kabuğu tekrar kısmi olarak aktifleşiyor. yer kabuğu esniyor ve volkanizmalar sonucu gezegenin çekirdeğinden lav çıkıyor ve bu kırılmalar kuzey amerikanın doğu sahilleri boyunca da devam ediyor.. günümüz açısında da bakarsak şuan yer kürede kabuğun en ince  olduğu yer. 

190 milyon yıl önce süper kıta PANGEA kırılıyor. bu kırılma sonrasın da bugünün iran ve arabista yarımadasını içine alacak şekilde ortadoğu oluşuyor. 

o günün şartlarında denizlerde muaazam bir yaşam var ve bu kırılmalar sonucunda çok büyük bir kısım ölüyor ve okyanus tabanına seriliyor ve sonraki 10 milyon yıl boyunca kaya tabakaları ölü balıkları gömücek ve ısıtacak. tarih öncesi balıklar ve plaktonlar petrol olacak. 

180 milyon yıl öncesi ve sonrasında kuzey amerika plakası hala avrupa ve asya plakasından uzaklaşıyor, bu iş çok yavaş oluyor yani her yıl 2.5 cm kadar. tırnaklarımızın uzama hızı ile aynı. 

Montreal marakeşten ve newyork afrikadan kopuyor ve uzaklaşıyor arada ise büyük bir okyanus "Atlantic" oluşuyor. Dünyamız yeniden düzenleniyor. 

185 milyon yıl önce dünya üzerinde ki en güçlü canlılar dinazorlar ve dünya üzerinde hiç bir canlı onların bu egemenliğine karşı koyamaz. dinazorlar ilk olarak yaklaşık 240 milyon yıl öncesinden 65 milyon yıl öncesine kadar en güçlü varlıklardı ve 175 milyon yıl boyunca bu güç hep elinde idi.

65 milyon yıl önce bir astroit bu hakimiyete son verme düşüncesiyle dünyaya yaklaşmakta.. bu astroir 11bin kilometreden büyük ve meksika körfezi yakınlarına çarpıyor ve çarpma o kadar şiddetli ki astroit anında toz oluyor, bu çarpmanın etkisi milyonlarca nükleer silah enerjisini açığa çıkaracak güçte. 

Çarmanın etkisi onbinlerce km ötede ve yaşayan herşey yok olmanın eşiğinde. yer kürede bir sıra depremler oluyor. lavlar açığa çıktı ve gezegenin yüzey sıcaklığı 275 dereceye kadar çıkıyor. ve bitki örtüsü aynı anda tutuşuyor. çarpmadan aylar sonra bile duman ve kül güneş ışınlarını engelliyor.

Gezegen dinazorlardan sonra artık daha sessiz ve öncesi dönemlerde toprak altında yaşayan memeliler için bir fırsat doğdu. 

Bu günün Almanyası olacak yer bundan 47 mlyon yıl önce bir kriter gölü idi ve bugün yapılan keşifler neticesinde Evrim teorisyenlerine göre insanın atası olarak kabul edilen ilker primat olan ida burada yaşamış ve gölden salınan zihirli bir gaz nedeniyle ölmüş. Evrimci bilim insanları bu primatta bugünün insanının hikayesini keşfettiğini düşünüyor. 

Yaklaşık 120 milyon yılda oluşan Ozon tabakası güneşten gelen radyasyonu emerek dünyanın etrafını bir battaniye gibi sarıyor, ve karada hayat oluşumunun önünü açıyor.

ilk kara bitkileri yosun yumruları, daha çok oksijen pompalıyorlar. 

375 milyon yıl önce ortaya çıkan Tiktaalik, geç Devoniyen dönemine ait tetrapodlara benzer birçok özellik taşıyan, soyu tükenmiş bir monospesifik cinstir. Tiktaalikin, balıktan amfibilere yani karadaki canlı türe evrimsel geçişin temsilcisi olarak görülür. tetrapodların 15 milyon yılda geçirdiği evrim ile Tiktaaliklere dönüştüğü düşünülüyor. ve Tiktaalikler 360 milyon yıl önce kara yüzeyi onun evi oluyor ve bu türden 4 bacaklı omurgalı türler evrim geçirerek, dinazorlar, kuşlar, tüm memeliler ve hatta bir çok bilim adamına göre sen ve ben bu evrimin birer parçasıyız. (Hz. Adem'i ilk insan olarak gören anlayış bunu kabul etmiyor) 

Atmosferde bulunan oksijen seviyesi yer kürede yaşayan canlıların görece büyümesini ve irileşmesine sebep oluyor. örneğin yusufçuğa benzer bir canlı ve kartal boyutunda, kırkayak benzeri bir canlı yaklaşık 2 metre ve akrepler kurt büyüklüğünde. 

Eğer doğada yaşam varsa ölümde vardı ve ölen o bitkiler islak olan zeminde çürüyerek yüzlerce yılda toprak altına girdi. 300 milyon yıl önce dünyamızda bulunan bitkilerin ölmeleri ve milyonlarca yıl sonunda üzerlerini kaplayan kaya kütleri sayasende bu günün kömür yatakları oluştu. 

Evrim devam ediyor, ve 250 milyon yıl önce, daha dinazorların gelmesine 20 milyon yıl varken, o zamanların kertenkeleri geçtiğimiz 50 milyon yılda evrim geçirerek "skota sarus" adında devasa sürüngenlere dönüştüler. 

Ve yer küre tekrar aktif, Bu günün sibiryası, Bazalt patlamaları bu dönemde yaşayan bir çok sürüngen türünün neslini tüketiyor, yer küre bir cehenneme dönüyor. 

Rodinya kıtasının diğer tarafında 16 bin KM uzaklıkta patlamalar sonucu ortaya çıkan gaz ve kül dünyadaki hayvanları yakıyor, boğuyor ve öldürüyor.  Atmosfer patlamalardaki sülfür-dioksitle dolu, yağmur yağınca gaz sülfürik asite dönüşüyor ve üzerine düştüğü herşeyi yakıyor. 

Sibilya patlamaları bütün gezegeni dönüştürüyor ve atmosfer ısınıyor gezegende ki yaşam yine son buluyor. karada canlı kalmadı denizlerde de. ayrıca okyanuslar artan sıcaklık ve azalan oksijen miktarına bağlı olarak pembeye dönüştü, sadece pembe su yosunları hayatta kaldı. yaklaşık 250 milyon yıl öncesinden söz ediyoruz.

650 milyon yıl önce gezegenin sıcaklığı -50'ye kadar düşüyor ve bazı bilim adamlarınca ilk ve en uzun buzul çağı başlıyor ve kar topu dünyası dedikleri buzdan kayalar ve dağalar oluşuyor.

Kutuplardan ekvatora doğru buzul dağlar oluşuyor ve bütün gezegen 3 kilometre kalınlığında bir buz tabakasının altına gömülüyor. 

Ama çekirdek hala güneşten daha sıcak ve bir süre sonra volkanik patlamalar meydana geliyor, ancak bu patlamalar dahi buzul çağını bitiremiyor ama süreç yavaş yavaş tersine dönecek.. daha önceki volkanik patlamalarda havaya salınan milyonlarca ton karbondioksiti kayalar emiyordu ama şimdi buz dağları var ve karbondioksiti emecek bir kaya yok ve karbondioksit atmosferi kaplıyor. ve bu sayade güneş sıcaklığı atmosfere hapsoluyor ve sıcaklık artıyor. 

Nihayetinde 15 milyon yıl sonra buz erimeye başlıyor. Eriyen buzlar çekildikçe yer kabuğunun ince ve zayıf yerlerinde volkanik patlamalar oluyor ve atmosferdeki karbondioksit düzeyi yükseliyor ve sıcaklık artıyor. tabi erime de doğal olarak hızlanıyor. bu erime bir dizi reaksiyon meydana getiriyor ve gezegendeki oksijen düzeyi artıyor. bu aksijen, hidrojen-peoksit oluşturdu ki şu saç beyazlatıcısı ile aynı kimyasaldır. 

Dünya uyanıyor ve artık çok başka bir yerdir. 600 milyon yıl önce atmosfer daha sıcaktır. yaz günü gibi. Dünyanın dönüşü gittikçe yavaşlıyor ve günler yaklaşık 22 saat sürüyor. 

Şimdi 540 milyon yıl önce oksijenle dolu bir okyanusta o ilker bakteriler evrim geçirdi. buzul çağına direnen bu bakteriler bitkilere dönüştü. şimdi deniz tabanında her yerde bitkiler var. bir şey daha var çok hücreli organizmaların yeni temsilcilerinden VİLVAKSİA.

Dünyanın öyküsünün en dinamik olduğu zamanlara geliyoruz, Kambriyen Patlaması. oksijen miktarının fazla olması ve canlı türü ve sayısının fazla olması artık büyük, kemikli ve iskeletli organizmalar oluşması için ortam uygun hale geliyor. 

460 milyon yıl önce yer kabuğu plakaları tekrar harekete geçti. altında yeni bir kıta yatıyor "Dontvana". Gezegenin sıcaklığı yaklaşık 30 derece ve oksijen seviyesi şuankine yakın.. 

Demek ki dünya 1.5 milyar yıl önce 16 saatte bir günü tamamlıyormuş. 

Dünyada ve diğer gezegenlerde hala yaşam yok sadece dünyada herşeyi değiştirecek bir güç var. 

Dünyanın çekirdeği hala iş başında ve tam 1.5 milyar yıl önce okyanus tabanında plakalar tekrar kırılmaya ve yeni şekillerle oluşmaya devam ediyor. bu plakalar güneşin yüzeyinden daha sıcak bir durumda ve üzerindeki kaya kütlesini harekete geçiriyor, onları itip çekiyor ve 400 milyon yıl gibi bir zamanda adaları ve büyük kara kütlerini sürükleyerek birleştiriyor ve süper kıta RODİNYA oluşuyor

RODİNYA'nın etrafında ki sığ sularda stromatolitler 2 milyar yıldan beri atmosfere oksijen pompalamaya devam ediyor.. ve dünyanın oluşumundan 3.4 milyar yıl sonra sıcaklık 30 derece. günler 18 saat. 

Bundan 1.1 milyar yıl öncesindeyiz ve yeni yaşamlar için zamanda ilerlemeliyiz. 350 milyon yıl sonra, bugün kü washington eyaleti bölgesinde gezegenin derinliklerinde bir güç kabuğu parçalıyor ve o günkü süper kıta RODİNYA ikiye ayrılıyor, ve arada kalan bölge bugünkü Atlas okyanusu..

Dünyanın soğumaya başladığı ve kaya kütlelerinin oluştuğu dönemde dünyanın dönüş hızı şuankinin 4 katı kadardı.. yani bir gün 6 saat civar isi ve güneş 3 saatte doğup batıyordu.. 

Dünyanın oluşumu malum 4 milyar yıldan fazla bir zaman aldı ve çok yavaş ilerliyor.. bu arada yine oluşumdan milyonlarca yıl sonra 20 milyon yıl boyunca dünyaya meteorlar düşüyor ve her biri içeriğin de çok az da olsa su molekülleri getirmekte idi ve zaman içerisinde dünya yüzeyinde su birikmeye başladı. 

Şuan ki deniz ve okyanusların oluşması için 500 milyon yıldan fazla dünya soğuması için yağmur yağdı, bunu daha önce belirtmiştik ama dünya yüzeyinin çok büyük kısmının sular altında olduğu zamanlar dünya yaklaşım 700 milyon yaşındaydı.. 

Bu sırada dünya çekirdeği mağma kaynamakta ve yer yer volaknlar patlıyor, suyun bulunduğu yüzeylerde bu patlamalar sonucu adalar oluşuyor.. Dünya daha çok geçn ve zaman içinde bu adalar birleşip kıtaları oluşturacak..

Aynı zamanda atmosfer hala çok zehirli ve sıcak, bu şartlarda hiçbir canlı yaşamaz..  

3.8 milyar yıl önce bişeyler gök taşlarının yörüngesini değiştirdi ve dünya tekrar bir meteor yağmuruna maruz kaldı ama bu sefer çok daha şiddetli idi. ama bu meteorlar geldiklerinde içerisinde karbon, ilker proteinler ve amino-asitler getirdiler ve hemen hepsini okyanısların dibine bıraktılar..

Okyanısların dibinde bulunan çatlaklardan sızan su ve meteor kalıntıları yüzey çekirdeğinin altında bir kimyasal gaz oluşturdu, bu gaz okanus tabanında bacaya benzer şekiller oluşturarak okyanusa karıştı ve okyanus o dönem için kimyasal bir çorbaya dönüştü ama aynı zamanda meteorlar ve yüzey altından çıkan kimyasalların bir araya gelerek girdiği reaksiyon sonucunda  denizler mikro organizmalarla doldu.. bu tek hücreli bakteriler gezegenin ilk yaşam formlarıydı.

Sonra milyonlarca yıl böyle kalıyor, evrim denen süreç hiç değişmeden sadece atmosferik olaylarla dünya yüzeyi kendisini milyonlarca yıl sonrasına hazırlamakla meşgül oluyor..

Dünyanın oluşumu gerçekten içinde bir çok gizem barındırıyor, tabi şuan bilimsel olarak ortaya konan bütün veriler aşağı yukarı hepsi gerçeğe yakın teorilerden oluşuyor hemen hiç birinin kanıtlanmışlığı yok malesef..

Örneğin dünya daha çok yeni çok taze ve mars büyüklüğünde saniyede 15 km hızla (kurşundan 20 kat hızlı) "tia" isimli genç bir gezegen dünya yüzeyine çarpıyor ve trilyonlarca ton kalıntı uzaya dağılıyor, ama binlerce yıllık yer çekimi sihrini yapıyor ve enkazı dünyayı çevreleyen kırmızı sıcak toz ve kaya halkasına dönüştürüyor. ve genişliği 3000 km olan bir top oluşmuş oluyor. Bu ayın oluşumu idi.

Ay o zamanlar şimdiki gibi 400bin km uzakta değildi. o zaman 22bin km uzakta idi..