tirşik otu yararı ve zararı# Sağlık

TİRŞİK OTU

Ispanak gillerden olan ve yeşil sebzelere benzeyen tirşik otu hem çok faydalı hem de çok zararlı bir ot olabilir.

Özellikle Akdeniz Bölgesi'nde çokça bilinen ve Görünce "Ben bunu görmüştüm, ama adını bilmiyordum" diyeceğiniz, ama faydalarını duyunca şaşıracağınız bir ot..
Tirşik otu farklı yörelerde tırşık, tırşik ya da trişik gibi isimlerle de anılan, yaban pancarı, zehirli pancar, gavur pancarı, yılan yastığı ve yılan pancarı olarak da bilinen bir ot. Şekil itibariyle ıspanak gibi yeşil sebzelere benzetilse de taşıdığı özelliklerle tüm o bitkilerden farklıdır.


Akdeniz ikliminin hakim olduğu alanlarda kendiliğinden yetişebilen tirşik otu, bu nedenle Adana, Osmaniye gibi yörelerimizde sıkça tüketilmektedir. En meşhur olduğu yerin ise Kahramanmaraş, Andırın bölgesi olduğu bilinmektedir. Öyle ki o yörelerde tirşik otu halk arasında "Andırın Doktoru" olarak da anılıyor. Aslen Gavur Dağı'na özgü bir yemek olduğu söyleniyor.


Özellikle kış aylarında çorbası sıkça yapılan tirşik otunun faydalarına geçmeden önce şunuda söyleyelim: Çok zehirli bir bitki olduğundan tirşik otunu çiğ olarak yemek asla önerilmiyor. Hatta çorbasının da mutlaka tarifine uygun olarak, özenle, mümkünse önceden çok defa yapanlar tarafından hazırlanması öneriliyor.


Peki zararlı olma ihtimaline karşı tirşik otundan neden vazgeçilmiyor ve bu ot neden kış sofralarına sık sık konuk ediliyor? Faydalarını öğrenince sebebini anlayacaksınız.

Tirşik otunun ve bu otla hazırlanan tirşik çorbasının faydalarınını geçelim;

Tirşik, vücut direncini arttırıyor, bağışıklık sistemini güçlendiriyor.

Doğal bir ateş düşürücü etki gösteriyor, bu sayede kış hastalıklarına karşı vücudu destekliyor.

Güçlü antioksidan özellikler gösteren tirşik otu, bu özelliği sayesinde vücudu zararlı maddelerden temizliyor, sadece kış hastalıklarına karşı değil birçok kanser türüne karşı da vücudu koruyor.

Vücudun çeşitli yerlerinde oluşan yaraların iyileşme sürecini hızlandırıyor.

Kan basıncının ve kan şekerinin dengelenmesine yardımcı oluyor, bu özelliğiyle yüksek tansiyon ve şeker hastalığı gibi sağlık sorunları karşısında da olumlu etkiler gösteriyor.

Sindirim sisteminin sağlıkla çalışmasına destek oluyor, özellikle hazımsızlık sorunu yaşayanların bu sorununa çözüm oluyor.

Gastrit problemine karşı da vücudu destekleyici özellikler gösteriyor.

İştah açıcı özellikler gösterse de düşük kalorili ve besleyici bir çorba olduğundan obezite sorunu yaşayanlara da iyi geliyor.

Böbreklerin sağlıkla çalışmaya devam etmesini sağlıyor, böbreklerde taş ve kum oluşumunun önüne geçtiği söyleniyor.

Kemik ve kas sağlığını destekleyerek kemik erimesi, kas ağrısı gibi problemlerin yaşanmasına engel oluyor.

İdrar söktürücü özellikler gösteriyor, idrar yolu enfeksiyonlarının da iyileşme sürecini hızlandırdığı biliniyor.

Bağırsakların sağlıkla çalışmasına destek olarak kabızlık sorununa çözüm oluyor.

Halk arasında yılda 7 kez içilmesi durumunda o yıl bir daha hastalık yüzü görülmeyeceğine inanılıyor.


Tirşik Otu Nasıl Tüketilir?

İlk bilinmesi gereken tirşik otunu asla çiğ olarak tüketmemeniz gerektiği. Çiğ olarak tüketildiğinde zehirli etkiler gösteren bu otu tüketmenin en lezzetli, şifalı ve geleneksel yolu ise ondan çorba yapmak.

Tirşik Otunun Zararları Nelerdir?

Tirşik otunun güzel yanlarından, faydalarından ve nefis çorbasından söz etmek yetmez. Bu otun olası yan etkilerinden, zehirli ve zararlı özelliklerinden de herkes haberdar olmalı. İşte o şifa dolu tirşik otunun zararları:

Tirşik otu toplanma, yıkanıp temizlenme ve doğranma aşamalarında ellerde yanma, kaşıntı, kabarcık oluşumuna neden olabilen zehirli etkilere sahiptir. Bu nedenle tirşik otuna doğrudan temastan kaçınmalı, bu işlemlerin hepsini elinizde eldiven varken yapmalısınız.

Tirşik otu taze/çiğ olarak tüketildiğinde aynı etkileri ağız içinde de gösterir, bu nedenle tirşik otunu asla çiğ yememelisiniz.

Aynı şekilde doğrudan tüketildiğinde mide bulantısı ve kusmadan, ishale, hatta kalp ritminde bozulmalara ve zehirlenme nedeniyle ölümlere sebep olabilir.

Tirşik otunu uzun süre haşlayarak ve çorba tarifinde olduğu gibi mayalandırarak tüketmek gerekir, aksi halde yukarıdaki tüm yan etkileri gösterebilir.

Aşırı tüketilmesi durumunda ishal problemi ortaya çıkmakta, aynı zamanda çorbasını hazırlamak zahmetli olduğu için yılda 7 kez tüketilmesi ideal düzeyde gözükmektedir.

Özellikle ciddi/kronik bir rahatsızlığınız varsa, düzenli olarak ilaç kullanıyorsanız ya da alerjik bir bünyeye sahipseniz bu çorbayı doktorunuza danışmadan asla ama asla tüketmeyin.