vebanın avrupa'da rönesans ve reformu başlatması# Tarih

İşte coronadan da beklenen aksiyon bu, Dünyayı yönettiği söylenen eller bu gibi devasız bir salgın ile insanlığın sayısını azaltmayı ve dünyadaki sınırlı kaynakları kendileri için toplamayı istiyorlar.. 

Avrupa'da ve Dünya'da ortaçağ boyunca hayalet bir seri katil gibi kol gezen ve dünya üzerinde sadece 14. yüzyılda toplamda 200 milyon kişinin ölümüne neden olan vebanın, namı diğer "kara ölüm'ün" neden olduğu bir süreçtir,  rönesans ve reform

Çin ve Orta Asya'dan başlayan veba, 1347'de Kırım'da bir Ceneviz ticaret merkezini kuşatan Moğol ordusunun vebalı cesetleri mancınıkla kentin içine atmasıyla Avrupa'ya taşındı. Öyle ki çok sayıda soylu da veba dan etkilendi..  Vebadan ölen soylular arasında Aragon kralı IV. Pedro'nun karısı Kraliçe Leanor ve Kastilya kralı XI. Alfonso'nun oğluyla evlenmeye giderken Bordeaux'da ölen, İngiltere kralı III. Edward'ın kızı Joan da vardı.

Veba'nın Avrupa açısıdan en önemli siyasi ve demografik etkisi kilisenin etkinliğinin ve otoritesinin zayıflaması olarak görülebilir..

Bu süreçte tıp bilimi gelişmeye başlamış, eski yunanca eserlerden tercümeler artmış, halk aydınlanmaya başlamıştı.

Veba salgını uluslararası ticaretin de zayıflamasına neden oldu. özellikle deniz ticaretinde İtalya'daki şehir devletleri çok zarar etti.. Ayrıca Anadolu topraklarında Osmanlı devletinin faaliyet ve fetihleri neticesinde yeni yollar arayışı da rönesans ve reform sürecinin başlamasında etkili olmuştur..

salgın, sosyal ilişkileri zayıflattı, aileler birbiriyle görüşemez oldu. cenazesi olanlar işlemleri yapacak kimseyi bulamadılar. Halk sağlığı kavramı ve tıp gelişmeye başladı.

roma zamanında çok önemli olan hamam kültürü bir anda itibar kaybına uğradı. kiliseye göre açık tuvalet ve hamamlar günah yuvalarıydı. tanrı'nın buralarda günah işleyenler yüzünden insanları cezalandırmak için vebayı gönderdiğine inanıldığı için kilisenin baskısıyla hamamlar ve tuvaletler kapatıldı.

ortaçağ'da kötü ruhları üzerinde topladığına inanıldığı için kediler öldürülürdü, bu yüzden şehirlerde fare sayısı arttı. vebanın farelerle bulaşması, kedi katliamını sona erdirdi.

Ayrıca ekonomik nedenler arasında, vebadan önce işsizlik varken, nüfusun azalmasıyla işçinin kıymeti ve ücreti arttı.

salgından sonra daha az kişiye daha çok yiyecek kaldığı için beslenme kalitesi arttı. alternatif gıdalar çoğaldı. hayat standardı yükseldi. buğday, domuz, demir, çivi, kumaş, tuz, mum, tabut, cenaze malzemeleri, ilaç ve demir haricindeki yiyecek ve malların fiyatları düştü. özellikle insan emeği isteyen sanayi ürünlerinin fiyatı artmıştır.

nitelikli iş gücü azalıp, özellikle iyi duvarcılar öldüğü için mimari sadeleşti. bu dönemde ölüm o kadar sıradan bir hâle gelmişti ki, iskeletler sanatçıların modeli oldu. ölüm ve ıstırap her sanatçının ilgi alanı oldu.

veba karşısındaki aczi kilisenin otoritesini zayıflattı. din adamları arasında ölümün fazla olması sebebiyle latince'nin ibadet ve eğitimdeki yeri zayıfladı.

birçok eski filozof ve yazarın eserleri mahalli dillere çevrilmeye başlandı. mahalli yazarlar kendi dilleriyle önemli eserlerini kaleme aldılar. kilisenin otoritesini ve itibarını kaybetmesi, insanların kilise karşısındaki hayal kırıklıkları reform hareketiyle sonuçlandı. avrupa'da ortaçağ boyunca hayalet bir seri katil gibi kol gezen ve Avrupada toplamda 25 milyon dünyada ise 200 milyon kişinin ölümüne neden olan vebanın, neden olduğu iyi neticelerden biridir.