Poyrazca neler yazmış

Yazar takip için üye girişi yap. Bu yazarı 0 kişi takip ediyor

Çevre, doğal kaynaklar, şu kıtlığı, hayvan hakları, geçinme listede neden yok anlamadım sıra mı gelmedi yoksa sorun olarak görülmüyor mu?

Tanrı'ya inanıyor musun?

Einstein hep şu cevabı verirdi;

Spinozanın Tanrısına inanıyorum.

Spinozayı okumayan kişi aynı yerde kalır.

Baruch Spinoza, 1632 yılında Hollanda’nın Amsterdam şehrinde Yahudi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelmiş, fakat bir zaman sonra (1656) görüşlerinden dolayı Yahudilikten aforoz edilmiştir. Spinoza da bunun bir sonucu olarak İbranice olan Baruch isminin Latincedeki karşılığı olan Benedictus’u kullanmaya başlamıştır. Onun aforoz edilmesine sebep olan temel görüşü semavî dinlerin aksine Tanrı’nın cennete, farklı bir alemde vesaire olduğunu değil onun bizzat dünyada yer aldığını düşünmesidir. Spinoza için Tanrı doğadır, doğa da Tanrı’dır. Spinoza’nın tanrı inancı bir nevî panteizmdir.

Az evvelki pasajda da belirttiğimiz üzere Spinoza’nın dinî görüşü ve tanrı telakkisi geleneğin tamam dışında olmakla beraber oldukça da radikaldir. Spinoza’nın tanrısı bir yaratıcı olmamakla beraber insanî vasıflara da hâiz değildir. O; insanlara acıma, merhamet, sevgi gibi duygular beslemez. Spinoza’ya göre bu durum semavî dinlerin içine düştüğü en büyük yanlışlardan biridir ve tam olarak bir antropomorfizm örneğidir. Spinoza’ya göre var olan bütün gerçeklikler determinstik bir yasaya bağlıydı ve her şey apaçık öncüllerden hareketle tümdengelim yoluyla açıklanabilirdi. Ona göre özgür irade, tesadüf gibi kavramların var olan bu sistemde herhangi bir yeri yoktur. Çevremizde meydana gelen her olay, var olmuş ve olacak her hareket Tanrı’nın anlaşılması olanaksız olan doğasının bir yansımasıdır.Ona göre tanrı kavramı bu dünyadan ayrı bir varlık olarak düşünülemezdi, bu düşünceyi mantığa ve matematiğe ihanet olarak görmekteydi. Dolayısıyla ona göre tanrı var olan her şeyle birlikte vardır; o, her şeyle eş değerdir. Doğaya karşı gelinmez, o değişmez ve sabit bir düzeni korur; her şey bütünün bir parçasıdır.

Spinoza’nın tanrı anlayışının temel ilkesi gayrîşahsiliktir, onun tanrısı insanî niteliklerden tamamıyla yoksundur; kimseyi cezalandırmaz ve kimseye karşı sempati beslemez. Onun anlayışına göre ‘’Tanrı’yı seven kişi, karşılık olarak Tanrı’nın da onu sevmesi için çabalayamaz.’’dır.



İlk yazı'm

Benim bu sayfa için ilk yazımda Makedonya kralı Asya hakimi Avrupada doğup Babilde ölen, Dünya tarihinin en büyük hükümdalarından Büyük İskender'in sonu ile başlamak isterim. 

O büyük komutan, ulu kral öldüğünde vasiyeti üzerine sağ eli kabrinin dışında defnetmeye şehir turundan sonra götürülmüştür. Hazinesinin yarısı kabrin önünde yarısı ise arkasında taşınmıştır. Dünyanın en büyük hazinesi önünde ve arkasında olan İskender bize dünyadan hiçbirşey götüremeyeceğinin mesajını bırakarak gitmiştir.


Herkesi saygı ile selamlıyorum.