Otomobil ve Motosiklet#

Virüs dolayısıyla son bir yılda sıfır araç üretiminin yavaşlaması fabrikaların kapatılması ikinci el araca olan talebi hızlı bir şekilde artırdı tabi bu artış fiyatlara da yansıdı, sıfır araç bulmak bir ara üç ay sıra beklemeyi gerektiriyordu.

Dünya belli ölçülerde krizi göğüslemeye çalışsa da üretimin durması herkes için ciddi sıkıntılar oluşturmaya başladı,
virüse rağmen üretime geçen bir çok fabrika şimdilerde ikinci el araç fiyatlarının yavaş yavaş düşmesine sebep oldu.

Umarım yakın zamanda ikinci el piyasası bu suni dalgalanmayı durdurup fiyatları tekrar aynı seviyelere çeker.

İsmi Harley Davidson ile başlayınca gerisini okumak için sabırsızlanıyor insan, işte Bisiklet tutkunlarına heyecan verecek bir haber.

Harley-Davidson elektrikli bisiklet modeli Serial 1 Cycle’ı tanıttı

Motosiklet dendiğinde akla gelen ilk firmalardan biri olan Harley-Davidson, elektrikli bisiklet modeli Serial 1 Cycle'ı tanıttı. 

Motosiklet dendiğinde akla gelen ilk firmalardan biri olan Harley-Davidson, yaklaşık bir yıl önce yeni bir elektrikli bisiklet üzerinde çalıştığını duyurmuştu. Elektrikli bisikletler için şirketten ayrı bir birim kuran şirket, ilk elektrikli bisiklet modeli olan Serial 1 Cycle‘ı tanıttı.

Harley-Davidson’ın Mart 2021 tarihinde satışa çıkaracağı elektrikli bisiklet, şık bir tasarım ile birlikte geliyor.

BMW, Mercedes-Benz, Audi, Ford ve Jeep gibi büyük otomobil üreticilerinden sonra Harley-Davidson da elektrikli bisiklet pazarına girdi. Bisikletin ismi, firmanın 1903 yılında ürettiği ilk motosiklet olan Serial Number One‘dan esinlenilmiş. 

Serial 1 elektrikli bisiklet modern teknolojilerin yanı sıra, klasik görünümüyle de dikkatleri çekiyor. Bisikletin teknik özelliklerinin henüz açıklanmadığını belirtelim. Ancak görseller doğrultusunda bisiklet üzerinde dahili bir pil, entegre ön ve arka far ve Gates Carbon kayış tahrik sistemi bulunuyor.

 Paramız yeterse alıp kullanmak havalı olur.Motorunu alamadık bari bisikleti nasip olur umarım.

Kaynak:

https://digitalage.com.tr/harley-davidson-elektrikli-bisiklet-modeli-serial-1-cyclei-tanitti/


Ve olan oldu ;


Vizontele filminde Deli Emin'in söylediği bir söz vardı''Şerrefsizim benim aklıma gelmişti''işte yıllardır yok uçan arava yok uçan uçak gemisi diye konuşurken el oğlu bizim konuştuklarımızı hayata geçirdi ve yaptı;

Ağustos ayında sizlerle Japonya’da uçan arabaların artık gerçek olacağına dair haberimizi paylaşmıştık. Japonya’nın en yeni uçan araba girişimlerinden biri olan SkyDrive, 100 km hıza ulaşabilen, onlarca kilometre menzile sahip, yaklaşık bir araba büyüklüğünde olan iki kişilik şık bir uçan araba üretmişti.

Şimdi de uzun yıllardır hem havada hem karada kullanılabilen bir araba geliştirmeye çalışan Prof. Stefan Klein ve kendisinin kurucusu olduğu Slovak şirket Klein Vision, bu hayale ulaşmaya çok yakın.

Klein Vision, 3 dakikadan daha kısa bir sürede bir arabadan bir uçağa dönüşebilen uçan arabasını önümüzdeki yıl piyasaya sürmeye hazırlanıyor. Slovak şirket tarafından ”Air Car” ismi verilen taşıt, havacılık sertifikalarını tamamlayabilmek için 50 saatlik test uçuşlarına şimdiden başladı. 

1.100 kilogram ağırlığında olan araç, iki yolcu kapasitesine sahip ve 200 kilograma kadar da yük taşıtabiliyor. Ancak şirket şimdilik BMW motorununa sahip olan AirCar aracını ileride, en yüksek hava hızına ulaşabilmek için Güney Afrika’da başlatılan ve yeni bir girişim olan Adapt Airmotive‘in sertifikalı bir uçak motoruyla değiştirmeyi planlıyor.


Biz düşünmeye devam ede duralım yakın zamanda millet Uranüs'e gidecek biz hala uçak gemisi diye sayıklamaya devam edeceğiz.

 


https://pazarlamasyon.com/klein-vision-ucan-arabasini-gelecek-yil-piyasaya-surmeyi-amacliyor/



Motor1.com sitesinden Şafak Soysal'ın yazdığı makaleye göre.

Hyundai Motor Group, 2025 yılına kadar tamamen elektrikli güç ünitesine sahip 23 farklı model çıkarmayı planlıyor ve bu ürünler, yepyeni bir EV platformundan yükselecek. Koreli üretici, E-GMP adı verilen modüler platformu dün tanıttı. 

B ile D segmenti boyutları arasındaki otomobillere ev sahipliği yapabilen E-GMP altyapı mimarisinin 500 km'ye kadar menzil sunması beklenirken bu platformdan çıkacak olan performans odaklı EV'ler 100 km/h sürate 3.6 saniyede ulaşabilecek.

E-GMP platformunu kullanan ilk otomobil, 2021'de piyasaya sürülmesi beklenen Ioniq 5 olacak. Markanın elektrikli araçlara özel kurduğu yeni alt markası Ioniq'in ilk temsilcisi 5'in ardından E-GMP platformunu yepyeni tasarıma ve "heyecan verici bir güç ünitesine" sahip bir KIA modelinde göreceğiz.

Lüks ürünlere odaklanan Genesis de Tesla Model 3'ten Model S'e, BMW iX'ten Audi e-tron Sportback'e kadar her şeyle mücadele etmeyi planladığı EV ailesi için E-GMP mimarisini kullanacak. Batarya kapasitesi açıklanmasa da E-GMP'nin destekleyeceği en yüksek gücün şimdilik 447 kW (608 bg) olduğu belirtildi.

E-GMP platformunun aynı zamanda hem yüksek performans hem de verimli yapısının temeli modüler batarya sistemine dayanıyor. Tabana yerleştirilen sandviç tip batarya hücreleri farklı araç boyutlarına göre uzatılıp genişletilebiliyor; böylece aynı platformdan daha fazla menzil ya da daha fazla performans elde edilebiliyor. Standart olarak arkaya konumlanan tek bir elektrik motorunu besleyen batarya, bazı modellerde ön tekerleğe de güç ileterek dört çeker sistemini de destekleyebilecek. 

Hyundai platformu yer kullanımında da oldukça başarılı görünüyor. Elektrik motoru, şanzıman ve invertörü tek bir yapıda toplayan kompakt güç ünitesi şasinin alt kısmına yerleştirilerek ağırlık merkezini de aşağı çekiyor. Ön ve arka güç ünitelerini bağlayan bir aks düzeni olmadığı için tabanın düz tutulması iç hacme pozitif etki ediyor. Tabii geleneksel içten yanmalı motorun olmayışı üzerine Hyundai mühendisleri klima elemanlarını olabildiğince öne taşıyarak kabinde daha da fazla alan kazanmış.

Bu modüler yapı, başta söylediğimiz gibi E-GMP platformunun birbirinden çok farklı otomobillere ev sahipliği yapmasını sağlayacak. Koreli markanın yöneticileri Venue, Tucson ve Santa Fe modelleri ayarında otomobillerin rahatlıkla platformdan çıkabileceğini ve daha da büyük olan KIA Telluride/Hyundai Palisade gibi seçeneklerin de gelecekte bu düzene sığdırılabileceğini belirttiler. Standart olarak arkadan itiş düzeni sunması ise E-GMP'yi premium araçlara da uygun yapıyor. 

Şarj çözümleri

Hyundai Motor Group, E-GMP'nin gelecekte karşılaşılabilecek ihtiyaçlara cevap verebilmesi adına platformun şimdiden 240, 400 ve 800 Volt gerilimli hızlı şarj sistemlerini desteklemesini sağlamış. Koreli üreticinin müşterilerine sunduğu ilk seçenek, ev tipi prizlerde batarya dolumu. 400 Volt gerilimli şarj istasyonlarının Avrupa genelinde yoğunlaştığını hatırlatalım ve 800 Volt hızlı şarj noktalarının da yavaş yavaş artmaya başladığının altını çizelim.

Hyundai, 800 Volt şarj istasyonlarında %80 doluluk oranına ulaşma süresinin yalnızca 18 dakika olduğunu açıklarken sadece 5 dakikada 100 km menzil katkısının da mümkün olduğunu paylaştı.

Batarya dolumunda verimi arttıran detay ise 240 Volt gücü doğrudan hücrelere ulaştıran, 400 ve 800 Volt'ta ise invertör üzerinden bataryaya güç sağlayan çift yönlü özel şarj sistemi olmuş. Yalın bir soğutma sistemine sahip olan şarj sistemi böylece bir yandan ısıl verimi korurken bir yandan da güvenliği elden bırakmıyor.

Güvenlik

Hyundai Motor Group mühendisleri E-GMP'nin imal aşamasında sürücü ve yolcu güvenliğini en büyük öncelikler arasına koymuş. Pasif güvenlik sistemleri arasına yerleşen çapraz braketlerle destekli ön çökme yapısı çarpışma anında kuvvetin daha geniş bir yüzeye yayılarak etkisinin hafifletilmesini sağlıyor. Sıcak preslenmiş çelik yapı üzerine konumlanan araç altı batarya koruma sistemine boydan boya uzanan ekstrüzyon metoduyla üretilmiş alüminyum çıtalar eşlik ediyor.

Kurulan bu yapı sayesinde bataryaya gelebilecek hasarların yanı sıra yükün dağıtılması sayesinde kabindeki yolcuların yaralanması da engelleniyor. Tabii ki otomatik acil durum freni, şerit takip sistemi gibi aktif güvenlik önlemleri de kazaların olmasını engellemeye çalışacak. Şimdilik otonom sürüşe dair herhangi bir açıklama yapılmadı ancak Koreli marka gelecekte E-GMP platformuna bu özellikleri de getirecektir zira Motional Robotaxi adlı otonom araştırma projesinde yer alan markalar arasında Hyundai de var.


E-GMP'nin geleceği

Hyundai, KIA ve Genesis markalarından gelecek EV modellerine dair özel detaylar henüz açıklanmadı ancak Koreli otomotiv devinin 2030'a kadar her bir markasında en az 2 veya 3 elektrikli otomobil sunması bekleniyor. E-GMP platformu, bu planın ilk ve en büyük adımlarından birisi. Hyundai, dayanıklılığı ön planda tuttuğu için model sayısını biraz geç arttıracaklarını ancak uzun vadede yollarda bolca Hyundai Motor Group EV'sinin gezeceğini de kaydetti.

"Pazara süreceğimiz ilk otomobillere büyük talep bekliyoruz ancak Hyundai Motor Group için yüksek kalite en büyük önceliklerden birisidir." diyor altyapı mimarisi gelişim merkezinde yönetici olarak çalışan Fayez Abdul Rahman ve yüksek adetlerde kalite standardının istenilen seviyeye çıkarılması için müşterilerin beklemesi gerektiğini söylüyor.

Ioniq 5 önümüzdeki sene geliyor, KIA'nın henüz ismi belli olmayan gizemli EV modeli ise 2022'de yüzünü gösterecek. Kısacası E-GMP ürünlerini bayilerde yoğun şekilde görmek için 2022 sonu ya da 2023 başı beklenecek diyebiliriz. Koreli markanın bu atılımı biraz sabır istese de uzun vadede birçok başarılı modelin önünü açacaktır.



Kaynak: Hyundai


HYUNDAİ

Hyundai-KIA  E-GMP elektrikli araç platformu


Hyundai-KIA  E-GMP elektrikli araç platformu


Hyundai-KIA  E-GMP elektrikli araç platformu



Alın size saadet partisinin konuya espirili bakış açısı.. 

resmen koptum ağa.. muhteşem özetlenmiş, ana slogan "aracı üretenden daha çok kazanıyoruz"

kaynak:   http://devletinden.com/ 

Kanada'da sıfır araç veya ikinci el için fark etmez %13 sabit bir vergi var ve alım kolaylığı için için 5 yıl faizsiz kredi sağlıyorlar.. 

BMW M8 %160 KDV ile satıldığı bir ülkedeyiz. İnanmayan linkten resmi olarak görsün: https://kosifleroto.bmw.com.tr/fiyat-listesi/bmw-m-serisi 


hoop korkuya mahal yok, yerli arabamız gelince fiyatlar düşecek. az bekleyin..

Dunyada ancak ve ancak Turkiye de gerceklesebilecek bir durum sanirim.

işte bizim memleketin manzarası, artık şaşırmıyorum.. 

Birilerinin yere göğe sığdıramadığı devletimiz yapıyor bunu.. bir dostum bundan 3 yıl kadar önce bir araç aldı.. 60bin TL ye dün sordum aracın değeri 120 bine çıkmış.. 3 yılda getirilen vergi ve artan döviz kuru araç fiyatlarını bu noktaya taşıdı.. 

Örneğin Kanada da 2012 - 2013 model porshe cipi 10 12bin dolara alıp binebilirsin.. o da devlet değilmi.. 

Peki bu kadar vergi nerede? sadece yola binaya yada verimsiz projelere harcanmış hepsi.. onca toplanan yüklü vergilere rağmen merkez bankasının nakit kasası negatif durumda.. 

Birde geçen ay ki değerlemeye göre ABD li Amazon firması benim olağan üstü kaynaklara sahip ve iyi yönetilirse 10 yılda eminim ki dünyanın en büyük ilk 8-10 ekonomisi içine girebilecek ülkemi 3 kere alabilecek durumda.. tek bir firma dan bahsediyoruz..  yazıklar olsun..

Mercedes hızlandıkça sağ ve sol tekerler ters istikamette yanlara doğru açılarak yol tutuşu arttırır. Buna negatif kamber denir. Ayrıca direksiyonu çevirdiğinizde ön tekerler o yöne doğru dönmez, adeta yatar. Bütün bunlar konforu, güvenliği ve yol tutuşu arttırır.  

Hondanın şanzuman da ki kalitesi, tasarım ve konforo da yansımalı. 2011 model Audi A4 de ki konfor son model civic de yok. 

Tartışmasız motor ve şanzuman konusunda çok başarılı bir marka. Kolay kolay sorun çıkarmaz, LPG için ideal markadır. Bence en büyük eksikliği süspansiyon ve ses yalıtımı. 

Şu günlerde nerede ise ikiye katlamış fiyatlardan sonra "optimum" kelimesi otomobil piyasasında tedavülden kalkmıştır. Bazı fırsatçılar sıfır fiyatından bile daha fazla fiyata aracını satışa çıkarmıştır. Artık ucuz, fırsat, kupon ilanlar sizlere ömür. Yazan varsa da inanmayın. İkinci el  Civic, Megane, Corolla, Focus tarzı arabalar çok iyi pirim yaparak bir üst segment(bence 3 üst) A4 fiyatına satılmaktadır. Tabii ki tercih meselesi... 

devlet tam manasıyla vatandaşına ihanet ediyor.. %110 ÖTV nedir lan..

Vatandaşın en iyi düdüklendiği alanlardan biri. böyle bir vergilendirme sisteminin dünyada tek olması ve bizde olması nasıl bir şanssızlıktır arkadaş. 

Kanyak

Düşmesi konuşuluyor ancak düşse dahi dünyanın en çok vergi ödeyen halklarından biriyiz. Maalesef. 

Aracın fiyatı kadar vergi ödüyoruz. Ne için efendim? Birileri daha da zenginleşsin diye. 

Konuya gelecek olursak, beklentinin üstünde bir düşüş yaşanması gerekiyor bence. Bu oranın %6-7'lere varması gerek. Piyasanın durumu bu kadar kötüyken daha farklı bir çözüm düşünemiyorum.

Son günlerde sanırım ikinci el araç satışıyla ilgili çok şey konuşuldu..

çok ilgili değilimdir ama denk geldi ve eğer virüs aylarca devam ederse, son çıkacak modellerin banttan çıkıp gelmesi
ve dolar kuru çok ciddi etkenler olarak duruyor şimdilik.

sanırım araç alım ve satımını çok etkilenecektir bu dönemde...  ihtiyacı olanın acele etmesin bence, gerek yok bir kaç hafta piyasa bu seviyede giderse çok araba satan olacak.
farkında olanlar bilir, çekler yazılıyor, senetler ödenmiyor, açık hesaplar kapanmıyor, işletmeler, fabrikalar açılmıyor ve millet yatıyor netice de gökten para yağmayacak dolayısıyla nakit ihtiyacı için araba satılacaktır. bu durumda araç piyasası düşecek gibi geliyor ama ne olacağını kestiremeyiz, umarım millet zarar etmez ama araç fiyatları da biraz düşerse iyi olur.. 

K.K.T.C'de Yakın Doğu Üniversitesi'nde 100'ü aşkın mühendis, 5 yılda tasarlayıp üretimini gerçekleştirdiği Günsel B9 hazır! %100 elektrikli otomobil tek şarjda 350KM yol gidebiliyor.


fabrikası kurulup üretime geçildikten sonra tebrik edeceğim türk otomobil markası.

Az önce öğrendim yerli otomobil için ön talepte bulunanlardan 30-40 bin tl ön ödene alacaklarmış. birde bu para yeni kurulacak fabrikanın yatırımında kullanılacakmış. Maalesef bu işi de pek ciddiye alıyorlar gibi gelemedi.. 

Benim anlamadığım bu adamların parası mı yok. yerli oto diye 10 yıldır kendilerini yedi bu adamlar ama bütçe ayrılmamış öyle mi? 

Tamam ön ödeme alsınlar en azından talep edenlerin ciddiyetini görürler bunda sorun yok. valla param olsa bende alırdım, ama paraları yokmuş gibi neden bu parayı yatırımda kullanacağız deyip acemilik yapıyorlar. şimdi ben nerden bileceğim o fabrikanın gerçekten yapılacağını. malum devlet işsizlik fonunda toplanan parayı, yedek akçe bütçesini, bütün özelleştirme bütçelerini ve varlık fonu aracılığıyla ülkenin tüm kritik kurumlarını örneğin eti maden, ptt ve sayamadığım bir çok kurumu 2 yıl içinde içini boşaltıp zarar ettiren bir anlayış var karşımızda nasıl inanacağım bu adamlara da toplanan bu paraları da hiç etmesinler.. 

Açıkçası bu projenin başarılı olmasını gerçekten yürekten istiyorum ancak bir araç üretildikten sonra bir kaç yıl test aşaması olur diye biliyoruz. hiç test edilmeden yada çok sınırlı bir süre dünya standartlarının çok altında bir test süresinde teslimatları yaparsa ne gibi geri dönüşler alır açıkçası bilemedim. ve güvenemedim. 

Demek ki ben ne yapacağım, araç önce bir yapılsın yollara çıksın, insanlar yorumlar yapsın, ilgili kurum geri dönüşler alsın ve bunu kamuoyu ile paylaşsın, o zamana belki güvenir bir araç alırım. 


Ve yerli oto tanıtıldı, devlet 30bin alım garantisi verdi, yerli ve milli denen araç italya da tasarlanıp yapıldı. 50  60  yıldır montaj sanayi ve teknolojisi olan bir ülkeyiz ve çok ciddi bir birikime sahibiz ancak bir aracı protatip bile olsa burada yapamadık. önemli değil. Ancak bakalım önümüzdeki iki yılda hangi aşamaya geleceğiz göreceğiz. 

Umarım ilki gibi bir hayal kırıklığı yaşatmaz ve inş başarılı olunur..

Arabanın adı İMZA olmasın sakın :):) 

2