Ülkeler Gezi ve Seyahat#

Bodrum Türkbükünde bir hotel Plajı günlük 1000 TL, Yemek fiyatları ilginç. Bolonez soslu makarna 100 TL, Biftek 150TL, Hemen yan tarafta maça kızında plaj 100 TL cik, Türkbükünde bu yıl sunset, hakkasan, papermoon plajları açılıyor,  Zengine dünya cennet fakire cehennem.

Ee Rus vatandaşlığının avantajı ne? ABD ye girerken elli tane soru ile karşılaşacaksın.. sana her zaman ajan gözü ile bakarlar.. belki AB ve ABD-KANADA dışında ki yerlerde para eder.. 

Git Bosna veya Kosova vatandaşlığı al daha iyi.. en azından AB vatandaşı olursun belki.

Hep yerleşmeyi istediğim ülkelerden biri olmuştur ama kolay kolay vatandaşlık vermeyen bir ülke ve sadece siyasi sığınma taleplerine cevap veriyor diye biliyorum..

Burnu hava da bir millet o yüzden soğukturlar.

Dünyanın en yüksek asgari ücretini alıyorlar ama hayatta ona göre bayağı pahallı.

Son olarak İslam karşıtı bir karar geçti meclislerinden.. peçe takan kadınlar kamusala alanda yüzlerini açmak zorundalar, bakalım ne gibi sonuçları olacak. 

Dünyanın en güvenilir şehri taraklı bence. lakin şimdilik böyle. 

Listeyi inceledim de sanki körfezdeki arap ülkeleri bu listeyi yayınlayanlara para ödemiş gibi

Listede 1. olan şehir BAE den Abu Dabi, 2. güvenli şehir Doha, Dubai de 6. oldu.. 

Listede ilk 10 'a ülkemizde Eskişehir girdi. Ama dünya başkenti istanbul bu listede 263. sırada.. çok ayıp dimi bir istanbul'lu için

Dışişleri bakanı çavuşoğlu'nun açıklamasına göre Irak ile karşılıklı olarak vizeleri kaldırmak için bir yol haritası belirlenmeye çalışılıyor..

Irak'ın Türkiye'ye vize uyguladığına mı üzülürsün yoksa Irak'la vizelerin kalkmasına mı, karar veremedim. 

Meyse, büyük bir devlet olmuşuz bu da iyi, baksanıza ırak'la bile vizeleri kaldırıyoruz :) Alman Dışişleri bakanlığı şimdi kıskançlığından ölüyordur..

Son dönemde özellikle COVID-19 sonrası karavan tatilleri resmen zirve yapmış durumda,
bir çok aile ya da çift özellikle karavan tatillerini tercih ederek uzak olmayı insanlarla çok daha az temas ederek tatil yapmayı hedefliyor.
Şu son bir yılda karavan kiralama oranları ve karavan kiralama fiyatları resmen uçtu,
eskiden 3.000 TL2ye 5000 TL’ye kiralayabilirdiniz karavanları şimdi 10.000 TL’nin altında bulmak imkansız bu artışa rağmen karavanlara olan talep hızla talep artmakta...

1992 yılında Hocalı katliamı ile Ermenistan tarafından ele geçirilen Azerbaycan topraklarıdır. 

Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki Dağlık Karabağ çatışmaları, Temmuz ayında Tovuz çevresinde yaşananlarda olduğu gibi Ermenistan’ın saldırılarıyla başladı. 27 Eylül 06.00 civarında Ermenistan ordusu, Azerbaycan sınır hattı boyunca birçok noktaya saldırıda bulundu. Öncekilerin aksine yoğun olarak devam eden çatışmalar sonrasında Ermenistan seferberlik ilan ederken, Azerbaycan sınır hattında ‘savaş hali’ ilan etti, başkent Bakü ve diğer illerde de bazı saatler için sokağa çıkma yasağının başladığını duyurdu.

Azerbaycan, işgal altındaki 7 rayonundan 4’ünü savaşarak, 3’ünü de Ermenilerin yenilgiyi kabul edip teslim etmesiyle özgürlüğüne kavuşturmuş oldu.

Ermeniler savaşı sürdüremeyeceklerini anlayıp barış istemek ve karadağ'ı terk etmek zorunda kaldılar.

Anlaşma detayları:

Kelbecer 15 Kasım’da, Ağdam 20 Kasım’da, Laçin koridorunun 5 KM’lik hattı hariç Laçin şehri ise 1 Aralık’ta Azerbaycan’a teslim edilecek.

Karabağ ve Laçin’deki temas hattına 1960 asker, 90 zırhlı ve 380 araç ve özel teçhizattan oluşan Rus barış gücü konuşlanacak. 5 yıl görev yapacak olan Rus askerleri, Ermenistan ve Azerbaycan’ın kararına göre görev süresi uzatılabilecek.

Azerbaycan ile Nahçıvan arasında koridor oluşturulacak. Sınır güvenliği Rus sınır muhafızlarının kontrolünde olacak. Böylece Türkiye ile Azerbaycan kara yoluyla bağlanmış olacak.

Dağlık Karabağ’ın sözde başkenti Hankendi, Hocalı ve Hocavend ile ilgili herhangi bir maddenin anlaşmada yer almaması dikkat çekti.

Geçtiğimiz yıllarda yaşanan olay yine tekrarlandı ve bu firma sahipleri akıllanmıyor.. çok para kazanmak adına bir çok vasıfsız insan işe alınıyor.. tamam alınsın tabi aç mı kalacak onca insan ama kurumsal bir eğitimden neden geçirilmiyor.. aynı vakanın yine metro turizm de yaşanması bence tesadüf değil.. 

metro turizm muavini, yolculuk esnasında 17 yaşındaki bir bayan yolcuya bakarak masturbasyon yaptı ve bunu gören 17 yaşındaki kız kendisine yapılan istismarı fark edip  kayıt altına almasıyla skandal ortaya çıkıyor. 

Bakalım sorumlular ki devlette bu işin içinde nasıl hesap verecek ve ne gibi tedbirler alacaklar göreceğiz.. 

eğlenerek ülke başkentlerini öğrenin, linki paylaşıyorum..

https://hergun1yenibilgi.com/eglenerek-ulke-baskent-bilgini-test-et/


Somali - Nairobi

Hindistan - Yeni Delhi

Afganistan - Kabil

Pakistan - İslamabad

KKTC - Lefkoşa 

İsviçre - Bern ( başkent yok.. facto olarak kabul edilmiş.)

Bosna-Hersek - Saraybosna

Aklına gelen bir başkent yazsın.. 

ABD - Washington 

Almanya - Berlin

Fransa - Paris

İngiltere - Londra

Çin - Pekin

Rusya - Moskova

İtalya - Roma

İspanya - Madrid

İrlanda - Dublin

İran - Tahran

Şuan için dünyanın en güçlü pasaportu Japonya ya ait... 195 ülkenin 189 na vizesiz gidilebiliyormuş.. 

Yerin 20 mt altında olan bu mezarlık insaoğlunun kazdığı en derin mezarlıklardan biri.. mısır firavunu Tutankamon'un mezarı bile yerin 6 metre altında...

19. yüzyılda Paris'te mezarlıkların dolması ve çürüyen cesetlerin içme suyunu kirletip halk sağlığını tehdit etmeye başlamasıyla, Paris'in mezarlıklarındaki insan kalıntıları yer altına taşınmaya başlandı. 

Aynı dönemde en kutsal içecekler olan süt ve şarabın da kalitesinin bu çürümeler sebebiyle düştüğüne inanılıyormuş. 

Yeraltı mezarlarında 6 milyondan fazla kişinin kemiklerinin olduğu tahmin ediliyor. Bu haliyle Paris Katakombu diğer adıyla Yeraltı Mezarları, dünyanın en büyük yeraltı mezarlığı kabul ediliyor. 

Bu Mezarlık, yaklaşık 250 kilometrelik bir tünel ağına sahip. 

Bu mezarların yalnızca 2 kilometrelik kısmı turistlere açık. 

Ziyaretçiler tünele girebilmek için 20 metre aşağıya iniyorlar ve 2 kilometrelik bir alanı gezebiliyorlar. 

Paris Yeraltı Mezarlığı bu adresten online olarak ziyaret edebilirsiniz.

Avusturya ya da resmi adıyla Avusturya Cumhuriyeti, Orta Avrupa'da denize kıyısı olmayan, dokuz eyaletten oluşan bir ülke. 

Batıda Lihtenştayn ve İsviçre, güneyde İtalya ve Slovenya, doğuda Macaristan ve Slovakya, kuzeyde ise Almanya ve Çek Cumhuriyeti ile komşudur. 

8,60 milyon (2019) olan nüfusun yaklaşık %93'ü Avusturyalı'dır. Türkler, Almanlar, Slavlar, Hırvatlar ve Macarlar (özellikle Burgenland'da), Slovenler (özellikle Karintiya'da), Çekler (özellikle Viyana'da) ve daha küçük sayıda da İtalyanlar, Sırplar ve Rumenler ülkenin diğer azınlık gruplarıdır. Nüfusun %18,6'sını 1-14 yaş grubu, %61,6'sını 15-59 yaş grubu, %19,8'ini de 60 yaşından yukarısı teşkil etmektedir. Halkın %68'i şehirlerde yaşar. Ülkenin nüfus yoğunluğu kilometrekare başına 99 kişidir. Bununla birlikte nüfus alana eşitsiz dağılmıştır. Alplerin geniş bölgelerinde yerleşim yoktur. Yıllık nüfus artışı 2004 yılına göre yüzde 0,14 seviyesindedir. Ortalama yaşam süresi erkeklerde 76,4, kadınlarda 82,1 yıldır. 

Avusturya'da Hristiyanlık egemen dindir. 2001 nüfus sayımında, ülke nüfusunun %73,6'sı Katolik'ti. Katolik Kilisesi'nin kendisine göre, 2016 yılı itibarıyla, Katoliklerin sayısı nüfusun %58,8'ine düştü. 

Buna karşılık, göç nedeniyle Avusturya'da Müslümanların sayısı son yıllarda arttı; 2001 yılında nüfusun %4.2'si kendisini Müslüman olarak tanımlıyordu; 2010'da yaklaşık %5 ila %6.2'ye, 2016'da ise %7.9'a yükseldi. 

Federal bir cumhuriyet olan Avusturya, dokuz eyaletten oluşur:

Avusturya'nın en büyük şehirleri Viyana (1,71 milyon), Graz (261 bin), Linz (189 bin), Salzburg (148 bin) ve İnnsbruck'tur (120 bin). Tabiat şartları icabı kış sporlarının merkezi durumundadır. Dolayısıyla turizm ve kış sporları çok gelişmiştir.

Avusturya ekonomisi, sosyal market ekonomisi olarak tanımlanmakla birlikte yapısal olarak Almanya ekonomisiyle benzerdir. 2004 yılında yapılan istatistiklere göre Avusturya, Avrupa Birliği içerisindeki satın alma paritesine göre kişi başına düşen gayri safi milli hasılada 27.666 € ile Lüksemburg, Hollanda ve İrlanda'nın ardından 4. sıradadır. Aynı bazda bakıldığında Viyana, 38.662€ kişi başına düşen gelirle Avrupa'da Londra-Merkez, Lüksemburg, Brüksel-Merkez ve Hamburg'un ardından 5. sırada yer almaktadır.

Avusturya'da 2002-2006 yılında büyüme sağlam bir biçimde %1 ile 3.3 arasında devam etmiştir. Orta Avrupa'da bulunmasından dolayı, yeni Avrupa Birliği üyelerine bir geçiş ülkesi haline gelmiştir.

Ülkede üretilen elektrik enerjisinin %65 su gücünden, %31i ise fosil yakıtlardan yararlanılırak üretilirken Avusturya'da nükleer enerji yoluyla elektrik enerjisi üretilmemektedir.

Okuma-yazma oranı oldukça yüksektir [%98 (1983)]. Ülkedeki eğitim kurumları Avrupa'nın en eski eğitim kurumlarındandır. Meselâ Viyana Üniversitesi 1365'te kurulmuştur. Ülkede mevcut dört üniversite ve buna bağlı çeşitli fakülte ve üniversite seviyesinde akademiler vardır. Kilisenin eğitim ve öğretimde büyük bir ağırlığı vardır. Avrupa'nın kavşak noktası olduğu için taşımacılık ve ulaşım çok gelişmiştir.

Yürütme:  Devlet Başkanı, Federal Cumhurbaşkanı sıfatı taşır. Anayasa, altı yıllık bir devre için devlet başkanının halk tarafından seçilmesini şart koşmuştur. Federal Cumhurbaşkanı dış meselelerde devleti temsil eder. Anlaşma ve kanunları imzalar, şansölye, yardımcı şansölye, bakan ve diğer yetkilileri tayin eder. Başkan aynı zamanda meclisi toplar, fesheder ve tatile sokabilir.

Yasama:  Parlamento iki kamaralıdır: Bundesrat (Eyaletler Meclisi), eyalet parlâmentoları tarafından seçilen 62 milletvekilinden oluşur; Nationalrat (Millî Meclis) ise nisbi temsil ile doğrudan seçilen 183 üyeden oluşmaktadır. Nationalrat adaylarının en az 19 yaşını doldurma şartı vardır. Bundesrat'ta hangi eyaletin kaç parlamenterle temsil edileceği, eyaletin nüfusuna bağlı olarak belirlenir. Bu meclis sadece danışman fonksiyonuna sahip olmasına karşın, kimi yasaların çıkmasını geciktirebilir.

Avusturya'da oy kullanma yaşı 16'dır.

Avusturya'nın büyük bölümü, karasal ve okyanus etkileri gösteren, Orta-Avrupa geçiş ikliminin etkisi altındadır. Yoğun yağış ve Batı rüzgarı iklimi etkileyen önemli etkenlerdir. Alp bölgesinin kendine ait bir iklim özelliği vardır. Bu bölgede yazlar serin, kışlar bol kar yağışlıdır. 

Ülkenin aşağı yukarı %47'si ormanlarla kaplıdır. Orta Avrupa'nın en fazla ormana sahip ülkesidir. Alpler'in 2150 metreye kadar olan yüksekliklerinde mevcut olan ormanların büyük bir kısmı özel şahıslara aittir.

Avusturya'nın hayvanlar dünyası Orta Avrupa'nın çeşitliliğini gösterir. Dağlık bölgelerin tipik türleri dağ keçileri ve dağ sıçanlarıdır. Ormanlarda ayrıca karaca, alageyik ve yaban domuzları da yaşar. Ülkede 1997 yılından beri koruma altında bulunan iki düzine kadar özgür kahverengi ayı yaşamaktadır. Ülkenin doğusunda tarla faresi ve tarla sincabına rastlanır.

Ülkenin toplam alanının %24'ü doğal koruma altındadır. Avusturya'da üç doğal park, yüzlerce de koruma alanı ve doğal park bulunur.

Son olarak Avusturya'nın denize kıyısı olmadığını söyledik ancak buna rağmen hem Avrupa'nın hem de Dünyanın en büyük denizcilik ülkelerinden biridir, Avusturya'nın gemi filosu Avrupa'nın 4 veya 5'nci büyük filosudur.. 

İsviçre veya resmî adıyla İsviçre Konfederasyonu; Batı, Orta ve Güney Avrupa'nın kesişme noktasında bulunan bir ülke. Federal otoritelerin merkezi Bern ile birlikte 26 kantondan oluşan bir federal cumhuriyettir. Kuzey sınırında Almanya, batısında Fransa, güneyinde İtalya, doğusunda Avusturya ile Lihtenştayn yer alır.

İsviçre, denize kıyısı olmayan, Alpler, İsviçre Platosu ve Jura Dağları arasında bölünen, 41.285 km² yüz ölçümüne sahip bir ülkedir. Alpler toprakların daha fazla bölümünü işgal ederken, yaklaşık 8,5 milyon insandan oluşan İsviçreli nüfus çoğunlukla en büyük şehirlerin bulunduğu platoda yoğunlaşmıştır. Bu şehirlerin arasında iki küresel kent ve ekonomik merkez olan Zürih ve Cenevre de vardır. İsviçre Konfederasyonunun uzun bir silahlı tarafsızlık tarihi vardır -1815 yılından bu yana uluslararası bir savaş durumu olmamıştır- ve 2002 yılına kadar Birleşmiş Milletlere katılmamıştır. Yine de etkin bir dış politika sürdürmektedir ve sıklıkla dünya çapında barış kurma girişimlerine katılır. İsviçre aynı zamanda Kızılhaç'ın doğduğu ülkedir ve ikinci büyük BM merkezi de dahil olmak üzere çok sayıda uluslararası organizasyonun ev sahibidir. Avrupa seviyesinde, Avrupa Serbest Ticaret Birliğinin kurucu üyelerindendir ve Schengen Bölgesinin bir parçasıdır ancak Avrupa Birliğinin ve Avrupa Ekonomik Alanının bir üyesi değildir.

İsviçre kişi başına düşen net olmayan yerli ürün bakımından dünyadaki en zengin ülkelerden biridir ve her bir yetişkin için en yüksek mal varlığına (finansal ve finansal olmayan) sahiptir. Zürih ve Cenevre sırasıyla dünyadaki ikinci ve sekizinci yaşam kalitesine sahip şehirler olarak sıralanmaktadır. Nominal (GSYİH) bakımından dünyanın on dokuzuncu, satın alma gücü paritesine göre otuz altıncı büyük ekonomisine sahiptir. Malların ihracatında yirminci, ithalatında on sekizinci sıradadır.

İsviçre dil ve kültür açısından dört ana bölgeye ayrılabilir: Almanca, Fransızca, İtalyanca konuşulan bölgeler ile Romansça konuşulan vadiler. Bu nedenle, çoğunluğunun Almanca konuşmasına karşın ortak etnik ya da ortak dile bağlı bir İsviçre ulusundan söz edilemez. İsviçre Konfederasyonunun kurulması geleneksel olarak 1 Ağustos 1291 olarak kabul edilir ve her yıl yıl dönümünde İsviçre Ulusal Günü kutlanır.

SİYASİ YAPISI

Çift meclisli İsviçre parlamentosu Federal Meclis, Federal Hükumet'ten ayrı olarak temel iktidar merkezidir. Federal Meclisi oluşturan Eyaletler Konseyi ve Ulusal Konsey yasa çıkarmak da dahil olmak üzere her açıdan eşit güce sahiptir.

1999 anayasasına göre, federasyona özel olarak delege edilmemiş tüm güçler kantonların elindedir.

Eyaletler konseyinin 46 üyesi (her kantondan iki ve yarım kantondan bir olmak üzere) doğrudan her kantonda seçilir. Ulusal Konsey’in 200 üyesi ise nispi temsil esaslarına dayanarak seçilir. Her iki meclise seçilenlerin görev süresi 4 yıldır. Referandumlar yoluyla her yurttaş federal hükûmet tarafından kabul edilmiş yasaların geçerliliğini sorgulayabilir ve federal anayasaya düzeltme yapılmasını isteyebilir. Bu haklar İsviçre'yi doğrudan demokrasi uygulanan bir ülke yapar.

Yürütme erki ve devlet başkanlığı görevi yedi üyeden oluşan Federal hükumette toplanır. Her ne kadar anayasaya göre Meclis Konsey üyelerini seçse ve denetlese de, yasama sürecini yönlendirme ve federal yasaları uygulama konusunda Federal hükumet yavaş yavaş önde gelen bir role kavuştu. Özel temsil görevlerini yürütmek üzere konseyi oluşturan yedi kişi içinden bir kişi bir yıllığına İsviçre Konfederasyon Başkanı olarak seçilir.

Son söz olarak Avrupa'nın kişi başı en zengin bir kaç ülkesinden biri ama başkanları yok.. 7 kişilik bir kurul var ve her sene biri başkanlık ediyor ve işler sorunsuz yürüyor.. ayrıca devletin 4 resmi dili var ancak bölünme gibi bir korkuları yok çünkü en başta insana güven verilmiş neden bölünmeyi düşünsünler.. 

Endonezya, 252 milyonluk nüfusuyla dünyanın en kalabalık 4. ülkesi ve dünyanın en kalabalık Müslüman ülkesi olarak biliniyor.

Ekonomik kalkınmasıyla Güneydoğu Asya bölgesinde dikkati çeken Endonezya, 2027-2030 yıllarına kadar dünyanın en büyük ekonomisine sahip ilk 10 ülke arasında yer almayı hedefliyor. 

Etnik yapı: Yüzde 40,06 Java, yüzde 15,51 Sunda, yüzde 3,7 Malay, yüzde 3,58 Batak, yüzde 3,03 Madura, yüzde 2,88 Betavi, yüzde 2,73 Minangkabau, yüzde 2,71 Bugis, yüzde 1,96 Banten, yüzde 1,74 Banjar, yüzde 1,66 Bali, yüzde 1,44 Açe, yüzde 1,36 Dayak, yüzde 1,34 Sasak, yüzde 1,2 Çinli, 15,11 diğerleri

Yüzölçümü: 1,9 milyon kilometre

Dil: Bahasa Endonezya

Din: Yüzde 87,2 Müslüman, yüzde 9,9 Hristiyan, yüzde 1,7 Hindu, yüzde 1,3 diğer 

Para Birimi: Rupiah 

Genel bilgiler de şöyle; Demokratik cumhuriyetle yönetilen Endonezya’yı halk tarafından seçilmiş meclis ve devlet başkanı yönetiyor.

17 binden fazla adadan oluşan ülkenin başkenti Cava adasındaki Cakarta şehri. Ülkenin sınır komşuları Papua Yeni Gine, Doğu Timor ve Malezya.

İslamiyet’in Müslüman tüccarlar tarafından yayıldığı Endonezya, 1511’de Portekiz tarafından işgal edilerek sömürge altına girdi. Ülke daha sonra İspanya, Hollanda ve İngiliz sömürgesi oldu. 

2. Dünya Savaşı’nda Japonya’nın işgaline uğrayan Endonezya’da, savaşın sonunda Japonya’nın yenilgiyi kabul etmesiyle Ahmed Sukarno liderliğinde bir hükümet kuruldu ve bağımsızlık ilan edildi.

Ekonomi

Güneydoğu Asya’nın 1., dünyanın 16. ekonomisi Endonezya'da kişi başına düşen milli gelir yılda 3 bin 511 dolar civarında. Karma ekonominin uygulandığı ülke Güneydoğu Asya'nın en büyük ekonomisi olarak tanımlanıyor. Endonezya’nın gayri safi yurt içi hasılası 1,14, ihracatı 155,2, ithalatı da 146,8 milyar dolar seviyesinde. Enflasyon 2016'da yüzde 4,6 iken, ülkedeki işsizlik oranı yüzde 6,3 civarında.

Güneydoğu Asya Uluslar Birliği’nin (ASEAN) kurucu üyelerinden Endonezya, ASEAN’ın tek G-20 üyesi ülkesi.

Siyasi Durum

Dünyanın 3. büyük demokrasisi Endonezya, anayasaya göre cumhuriyet rejimine sahip üniter bir devlet olarak tanımlanıyor. Ülkede devlet başkanı seçimleri ilk kez 2004 yılında doğrudan halk oylamasıyla yapıldı. Devlet başkanı ve yardımcısı 5 yıllık dönem için halk oylamasıyla seçiliyor. 

Pançasila (5 ilke) devletin anayasal temel ilkesi olarak kabul ediliyor. Buna göre Endonezya Cumhuriyeti, tek ilah, adil ve medeni insanlık, Endonezya’nın birliği, temsilciler arasında istişarelerin erdemine dayalı demokrasi ve tüm Endonezya halkı için sosyal adalet prensiplerine dayanıyor. 

İki kamaralı Halkın Danışma Meclisi, 560 üyeli Temsilciler Meclisi ve 136 üyeli Bölgesel Temsilciler Konseyi’nden oluşuyor. Halkın Danışma Meclisi, en az 5 yılda bir toplanıyor ve anayasa değişikliği, devlet başkanı ve yardımcısını atama, ayrıca anayasa hükümlerine dayanarak görevden azletme yetkilerini elinde bulunduruyor.

Endonezya’da son parlamento ve devlet başkanı seçimleri 2014 yılının nisan ve temmuz aylarında yapıldı. Bir sonraki seçimler ilk kez eşzamanlı olarak 2019’da yapılacak. 

Nisan 2014’teki Temsilciler Meclisi seçimlerine ulusal düzeyde 12 siyasi parti katıldı. Yüzde 3,5 seçim barajını geçen 10 parti meclise girebildi. Parti başkanlığını Endonezya’nın 5. Devlet Başkanı Megawati Sukarnoputri’nin yaptığı

Endonezya Demokratik Mücadele Partisi yüzde 19 oy oranıyla ilk sırayı, Endonezya’nın en eski partisi Endonezya Hizmet Partisi (Golkar) yüzde 15 oy oranıyla 2. sırayı aldı. 

Temmuz 2014’teki devlet başkanı seçimini eski Cakarta Belediye Başkanı Joko Widodo kazandı. Ülkesinde “Jokowi” olarak anılan Widodo ve Başkan Yardımcısı Yusuf Kalla, 2019 yılına kadar görev yapacak.


Endonezya'nın İslam'a yönelmesi ve Müslümanlaşması bugün pek çoğumuza artık efsane olarak gelecek bir öyküye sahip.

İslam’ın Endonezya’ya ilk defa 12. yüzyılın başlarından itibaren İran, Hindistan ve Çin’den Sumatra kıyılarına gelen müslüman tüccarlar vasıtasıyla geldiği biliniyor. İslâmiyet, 13. yüzyıldan itibaren ticaret, evlilik ve tarikatlar vasıtasıyla Endonezya halkı arasında hızla gelişmeye başlamış, sonraki yıllarda giderek güçlenmiş ve 15.yüzyılda diğer dinlerin hakimiyetine son vermiştir.

Ülkenin İslamlaşması, bir kumaş tüccarının Müslüman ahlakına örneklik teşkil edecek bir davranışı sayesindedir. Endonezya'ya yerleşen ve ticaretini orada sürdüren bir Müslüman tüccar, bir gün iş yerine geç gelir ve dükkanını emanet ettiği çırağının hayli kârlı bir satış yaptığını görür.

Ancak işin aslını öğrenen tüccar, çırağının metresi 5 akçe olan kumaşı 10 akçeden sattığını öğrenir. Bunun üzerine derhal satış yaptığı kişiyi bulmasını ister çırağından. Çırak satış yaptığı müşteriyi çok geçmeden bulur ve dükkâna davet eder.


Tüccar durumu müşteriye izah ederek kendisinden helallik istedikten sonra fazladan alınan 5 akçeyi de uzatır. Çok geçmeden bu olay ülkede dilden dile dolaşmaya başlar ve kralın kulağına kadar gider.

Tüccarı huzuruna davet eden kral, bu davranışını neye borçlu olduğunu sorar ona. Tüccarsa sadece dininin emirleri gereği, kul hakkını gözettiği için bunları yaptığını söyler ve kralın İslam hakkındaki soruları peş peşe gelmeye başlar. O güne dek böyle bir dinin varlığından haberdar olmayan kral olaydan etkilenir ve kısa sürede Müslüman olmaya karar verir. Halkı da yavaş yavaş onu takip eder.

5 AKÇELİK HASSASİYET

Belki de Hz. Peygamber'in "Doğru ve güvenilir tüccar, kıyamet gününde peygamberler, sıddıklar (doğrular) ve şehitlerle beraberdir" hadisinin motivasyonuyla bu onurlu davranışı sergileyen tüccarın 5 akçelik hassasiyeti, peygamber ahlakıyla sergilediği bu tutum, bugün 200 milyonu aşkın sayıda bir Müslüman nüfusa ev sahipliği yapan Endonezya'nın kaderini belirlemiş olur.

İzmir Selçukta bulunan turizm potansiyeli olan köy. Çok fazla sayıda inci boncuk satan esnaf var. Restorasyonu güzel yapılmış 30dk da gezip bitireceğiniz küçük bir kasaba. selçuk ilçesine 15dk mesafede. en tepede çok eski bir metruk durumda kilise var. Araç ile dükkanların önünden gidebiliyorsunuz. otopark sorunu yok. güzel bir kaç restoranı var. taraklı ilçesi gibi sakin geldi bana.

Rusya'da yıllardır beklenen yeni vatandaşlık yasası yürürlüğe girdi.  Rusya da vatandaşlık almayı kolaylaştıran yeni yasanın Türk vatandaşları için de büyük önemi var. Bugüne kadar Rusya vatandaşlığı almak isteyenlerin önce Türk vatandaşlığından çıktıklarını noter kanalıyla resmen Rus resmi makamlarına bildirmesi gerekiyordu. 

Ancak yeni yasanın ikinci vatandaşlığı sorun yapmamasıyla, artık hem Türk hem de Rus pasaportu taşımakta bir engel olmayacak.

yakın zamanda birçok Türk Rusyadan vatandaşlık almak için başvuruda bulunacaktır..  kim bilir belki bir çılgınlık yapar bende başvururum..

Ülkemizde bölgesel nüfus ortalamasına göre Trakya bölgesi bu konuda Avustralya, Rusya, İzlanda ve İtalyayı aratmaz rakamlara sahiptir.

Yıllar içinde verilerde değişmeler olabilir ancak en son benim bildiğim tarihler itibariyle 1998-2001 yılları arasında yapılan araştırma neticesinde doğum ve nüfus oranlamasına göre 1 erkek nüfus başına 5 kadın birey karşılık gelmekteydi.

Şu an 2020 yılında olduğumuzun farkında olarak tekrar söylemek istiyorum ki Trakya bölgemiz ortalamayı düşürse bile rakamlarda kadınların önde olduğu hala aşikar...

2 3