Neler oluyor
- avantaj bilişim (1)
- weble gelsin zetta (4)
- mehduh bayraktara göre , ysk üyelerinin müebbet ile yargılanma ihtimali (14)
- grand ısias otel (6)
- ali babacan (11)
- fenerbahçe en son şampiyonlar ligi'ne katıldığında... (1)
- mcdonald's da patates dürüm satılması (5)
- karnesini öğretmeninin önünde yırtan öğrenci kimin eseri (24)
- altılı masa'da seçimin kaybedilmesine sebep olabilecek 3 temel sorun ne olabilir. (8)
- haluk pekşen'in göz göre göre ölüme gidişi (9)
- uı/ux alanında kendimi nasıl geliştirdim (3)
- atilla taşın cumhurbaşkanı adayı (12)
- 1 papua yeni gine kinası kaç tl (8)
- şirketlerde eğitim ve kurumsallaşmaya dair (4)
- çetin emeç (5)
- karanlıkların lordu inan kıraç (9)
- barış için müzik vakfındaki taciz skandalı (5)
- hastanelerden alınamayan randevu (1)
- gece yatmadan zeytinyağı içmek (1)
- sabah aç karna türk kahvesi tüketmek (2)
- benzinin 30 tl ye dayanması (1)
- açlık ve yoksulluk sınırı (2)
- uzun bacaklı ingiliz (1)
- abd'nin karanlık tarihinin bir parçası (1)
- 5 haziran dünya çevre günü (1)
- hurma çekirdeğinden türk kahvesi (1)
- bu güne kadar izlediğiniz en iyi belgeseller (2)
- eğitimde fırsat eşitliği (1)
- yağ yakmanıza yardımcı ara öğün kereviz sapı detoksu (1)
- dili doğru kullanmak 3 (2)
- okuma vakti (2)
- incir uyutması (6)
- bu garibin derdi varmış (1)
- ahmed el belhi (1)
- kış geliyor doğalgaz fiyatları uçtu (3)
- antalya seo (2)
- 850’li numaralardan bıktık (14)
Motor1.com sitesinden Şafak Soysal'ın yazdığı makaleye göre.
Hyundai Motor Group, 2025 yılına kadar tamamen elektrikli güç ünitesine sahip 23 farklı model çıkarmayı planlıyor ve bu ürünler, yepyeni bir EV platformundan yükselecek. Koreli üretici, E-GMP adı verilen modüler platformu dün tanıttı.
B ile D segmenti boyutları arasındaki otomobillere ev sahipliği yapabilen E-GMP altyapı mimarisinin 500 km'ye kadar menzil sunması beklenirken bu platformdan çıkacak olan performans odaklı EV'ler 100 km/h sürate 3.6 saniyede ulaşabilecek.
E-GMP platformunu kullanan ilk otomobil, 2021'de piyasaya sürülmesi beklenen Ioniq 5 olacak. Markanın elektrikli araçlara özel kurduğu yeni alt markası Ioniq'in ilk temsilcisi 5'in ardından E-GMP platformunu yepyeni tasarıma ve "heyecan verici bir güç ünitesine" sahip bir KIA modelinde göreceğiz.
Lüks ürünlere odaklanan Genesis de Tesla Model 3'ten Model S'e, BMW iX'ten Audi e-tron Sportback'e kadar her şeyle mücadele etmeyi planladığı EV ailesi için E-GMP mimarisini kullanacak. Batarya kapasitesi açıklanmasa da E-GMP'nin destekleyeceği en yüksek gücün şimdilik 447 kW (608 bg) olduğu belirtildi.
E-GMP platformunun aynı zamanda hem yüksek performans hem de verimli yapısının temeli modüler batarya sistemine dayanıyor. Tabana yerleştirilen sandviç tip batarya hücreleri farklı araç boyutlarına göre uzatılıp genişletilebiliyor; böylece aynı platformdan daha fazla menzil ya da daha fazla performans elde edilebiliyor. Standart olarak arkaya konumlanan tek bir elektrik motorunu besleyen batarya, bazı modellerde ön tekerleğe de güç ileterek dört çeker sistemini de destekleyebilecek.
Hyundai platformu yer kullanımında da oldukça başarılı görünüyor. Elektrik motoru, şanzıman ve invertörü tek bir yapıda toplayan kompakt güç ünitesi şasinin alt kısmına yerleştirilerek ağırlık merkezini de aşağı çekiyor. Ön ve arka güç ünitelerini bağlayan bir aks düzeni olmadığı için tabanın düz tutulması iç hacme pozitif etki ediyor. Tabii geleneksel içten yanmalı motorun olmayışı üzerine Hyundai mühendisleri klima elemanlarını olabildiğince öne taşıyarak kabinde daha da fazla alan kazanmış.
Bu modüler yapı, başta söylediğimiz gibi E-GMP platformunun birbirinden çok farklı otomobillere ev sahipliği yapmasını sağlayacak. Koreli markanın yöneticileri Venue, Tucson ve Santa Fe modelleri ayarında otomobillerin rahatlıkla platformdan çıkabileceğini ve daha da büyük olan KIA Telluride/Hyundai Palisade gibi seçeneklerin de gelecekte bu düzene sığdırılabileceğini belirttiler. Standart olarak arkadan itiş düzeni sunması ise E-GMP'yi premium araçlara da uygun yapıyor.
Şarj çözümleri
Hyundai Motor Group, E-GMP'nin gelecekte karşılaşılabilecek ihtiyaçlara cevap verebilmesi adına platformun şimdiden 240, 400 ve 800 Volt gerilimli hızlı şarj sistemlerini desteklemesini sağlamış. Koreli üreticinin müşterilerine sunduğu ilk seçenek, ev tipi prizlerde batarya dolumu. 400 Volt gerilimli şarj istasyonlarının Avrupa genelinde yoğunlaştığını hatırlatalım ve 800 Volt hızlı şarj noktalarının da yavaş yavaş artmaya başladığının altını çizelim.
Hyundai, 800 Volt şarj istasyonlarında %80 doluluk oranına ulaşma süresinin yalnızca 18 dakika olduğunu açıklarken sadece 5 dakikada 100 km menzil katkısının da mümkün olduğunu paylaştı.
Batarya dolumunda verimi arttıran detay ise 240 Volt gücü doğrudan hücrelere ulaştıran, 400 ve 800 Volt'ta ise invertör üzerinden bataryaya güç sağlayan çift yönlü özel şarj sistemi olmuş. Yalın bir soğutma sistemine sahip olan şarj sistemi böylece bir yandan ısıl verimi korurken bir yandan da güvenliği elden bırakmıyor.
Güvenlik
Hyundai Motor Group mühendisleri E-GMP'nin imal aşamasında sürücü ve yolcu güvenliğini en büyük öncelikler arasına koymuş. Pasif güvenlik sistemleri arasına yerleşen çapraz braketlerle destekli ön çökme yapısı çarpışma anında kuvvetin daha geniş bir yüzeye yayılarak etkisinin hafifletilmesini sağlıyor. Sıcak preslenmiş çelik yapı üzerine konumlanan araç altı batarya koruma sistemine boydan boya uzanan ekstrüzyon metoduyla üretilmiş alüminyum çıtalar eşlik ediyor.
Kurulan bu yapı sayesinde bataryaya gelebilecek hasarların yanı sıra yükün dağıtılması sayesinde kabindeki yolcuların yaralanması da engelleniyor. Tabii ki otomatik acil durum freni, şerit takip sistemi gibi aktif güvenlik önlemleri de kazaların olmasını engellemeye çalışacak. Şimdilik otonom sürüşe dair herhangi bir açıklama yapılmadı ancak Koreli marka gelecekte E-GMP platformuna bu özellikleri de getirecektir zira Motional Robotaxi adlı otonom araştırma projesinde yer alan markalar arasında Hyundai de var.
E-GMP'nin geleceği
Hyundai, KIA ve Genesis markalarından gelecek EV modellerine dair özel detaylar henüz açıklanmadı ancak Koreli otomotiv devinin 2030'a kadar her bir markasında en az 2 veya 3 elektrikli otomobil sunması bekleniyor. E-GMP platformu, bu planın ilk ve en büyük adımlarından birisi. Hyundai, dayanıklılığı ön planda tuttuğu için model sayısını biraz geç arttıracaklarını ancak uzun vadede yollarda bolca Hyundai Motor Group EV'sinin gezeceğini de kaydetti.
"Pazara süreceğimiz ilk otomobillere büyük talep bekliyoruz ancak Hyundai Motor Group için yüksek kalite en büyük önceliklerden birisidir." diyor altyapı mimarisi gelişim merkezinde yönetici olarak çalışan Fayez Abdul Rahman ve yüksek adetlerde kalite standardının istenilen seviyeye çıkarılması için müşterilerin beklemesi gerektiğini söylüyor.
Ioniq 5 önümüzdeki sene geliyor, KIA'nın henüz ismi belli olmayan gizemli EV modeli ise 2022'de yüzünü gösterecek. Kısacası E-GMP ürünlerini bayilerde yoğun şekilde görmek için 2022 sonu ya da 2023 başı beklenecek diyebiliriz. Koreli markanın bu atılımı biraz sabır istese de uzun vadede birçok başarılı modelin önünü açacaktır.
Kaynak: Hyundai
HYUNDAİ
JohnStark 03 Aralık 2020 10:38