ruminasyon# Bilim ve Teknoloji

  • Ruminasyon tekrarlayıcı bir şekilde düşüncelerin zihinde dönüp durması ya da olumsuz içerikli zihinsel uğraş olarak tanımlanmaktadır. Bu durum bireyin problemlerini çözmesine engel olabilir. 
  • Ruminatif yatkınlıkları olan kişiler  

1. Başarılarını küçümserler ve hatalarını abartırlar.

2.Yaşamlarının büyük çoğunluğunun olumsuz olaylarla dolu olduklarını düşünürler.

3. Sosyal ilişkilerde sıklıkla problem yaşayabilirler.

4.Sürekli mevcut sorunları ve nedenlerini düşünüp çözmek adına herhangi bir girişimde bulunmazlar.

5. Bu olumsuz düşünce durumu bazen haftalar ve aylarca sürebilir. 

6. Hayata dair devamlı karamsar bir bakış açıları vardır.

PEKİ  NASIL ÖNLENİR?

  • Fark Etmek

Fark etmek durmanın ilk adımıdır. En basit haliyle, geçmişte yaşadığımız olumsuz bir olayı günde 5 defadan fazla düşünüyorsanız ruminasyon yapma olasılığınız yüksek demektir.

  • Analiz Etmek

Hangi konuda daha çok ruminasyon yapıyorsanız aslında o olayın altında sizi rahatsız eden huzursuz eden duyguyu bulmaya çalışın. En büyük korkunuz ne? Kovulmaktan mı korkuyorsunuz yoksa terk edilmekten mi ya da başkalarının önünde küçük duruma düşmekten mi? En kötü senaryoyu düşünün. Kendinize iki soru sorun; En kötü ne olabilir? ve Bununla başa çıkabilir miyim? Bu soruların cevabını düşünmek çoğu zaman tekrar eden olumsuz düşüncenizin etkisini azaltmaktadır.

  • Ne olurdu? Sorusundan vazgeçmek

Geçmişte başımıza gelen olumsuz olaylarla ilgili '' olmazsa ne olurdu?'' ya da '' daha farklı olsa ne olurdu?'' gibi geçmişi değiştirmeye yönelik düşüncelerle zaman ve enerji kaybetmeyin .Geçmişi değiştiremezsiniz ama geçmişe dair algınızı değiştirebilirsiniz.

  • Kişiselleştirmekten vazgeçmek

Neden  ben? sorusunu sormayı bir kenara bırakın. Hayat iniş ve çıkışlarla doludur. Yaşamın dört mevsim olmasının bir nedeni ve güzelliği olduğunu kendinize hatırlatın. Ve kendinizi sevin

  • Sosyalleşmek

Yalnız kalmak devamlı kendinizi dinlemenize sebep olabilir. Sağlıklı bir sosyal hayat ve paylaşım düşüncelerinizden uzaklaşmanızı sağlar 

  • Çözüm olarak 

Ruminasyonu tetikleyen durumlardan uzak durmak, örneğim; kahve içerken tek başınıza değil bir arkadaş ortamıyla ya da arkadaşınızla sohbet eşliğinde içmek, sabah uyandığınızda veya akşam yatağa yattığınız zaman tavanı seyrederek geçmişe dalmak yerine, yatmadan öncede 1 büyük bardak süt için sabahta hemen kalkın enerji dolu bir müzik açın ve dans edin.

Aktif baş etme becerilerini öğrenin.(Mizah, iletişim becerileri, atılganlık, duygu düzenleme, eleştirel düşünme ve düşünme stratejileri )Öğrenmiş olduğunuz bu becerileri muhakkak uygulayın. Lakin olmuyorsa psikolojik destek alın...




kralınkızı . 08 Aralık 2020 13:55

Başlıkla ilgili tüm yazılar