uı/ux alanında kendimi nasıl geliştirdim# Dijital Dünya

Yazılım Öğrenmenin Yaşı yoktur. - 6 ayda Full-Stack olamazsınız ama Tester veya Front-end çi olabilirsiniz. - Dünyanın en büyük iş sahasına sahip ve en çok kazandıran alanı Yazılımdır. - Yazılımcı olmak için Yazılım/Bilgisayar Mühendisliği okumuş olmanıza gerek yok.

Dokuz ayda da azimle bir başka iş yapılabileceğini gözler önüne sermişsiniz, kaliteli bir mücadele tebrik ederim. İşiniz rast gitsin.

Merhaba Ben AYSE ÜNLÜ

UI/UX alanında bir şeyler öğrenmeye ilk olarak Figma'dan başladım. Figma öğrenme sürecimde Udemy'de Ramazan Güler'in "Uygulamalı Figma Eğitimi" ile yaklaşık olarak 1.5-2 ay gibi bir süre içerisinde temel olarak Figma kullanımı yeteneklerimi geliştirdim.

Sonrasında her gün bir şeyler yapmak için DailyUI Challange'a (https://dailyui.co) başladım. Bu süre içerisinde her gün farklı tasarımlar yapıyor olmak aslında ufkumu genişleten ve farklı deneyimler kazanmam için geliştirici olmuştu. 

DailyUI Challenge, toplamda 100 gün süren ve her gün için bir case yapıp bunu paylaşmanızı isteyen bir challange. 60 gün sonrasında eğitim almak istediğim için DailyUI Challenge'ı yapmayı bıraktım 

Gelelim eğitim sürecine... Profesyonel olarak ve UI/UX alanında yetkin kişilerle birlikte çalışmak, onların deneyiminden faydalanmak için @Userspots'un UI Eğitimini ve eş zamanlı olarak  @habitatdernegi 'nin HTML/CSS, UI/UX Eğitimini aldım. 

Her iki eğitim içinde birer proje hazırladım ve bunların sunumunu yaptım. Projelerimi Behance hesabımda paylaştım. HTML/CSS eğitimi de almış olmamla birlikte, kodlanabilir tasarım yapmanın ne kadar önemli olduğunu anladım ve bu konunun üzerine daha çok gitmeye karar verdim

Bu konuda @ademilte'in Youtube'da bulunan HTML/CSS video serisini izlemeye başladım. Videoları izlerken daha iyi öğrenebilmek için HTML/CSS ile birlikte basit yapıda iki web sitesi tasarımı kodladım. 

HTML/CSS öğrenmenin yanı sıra UI/UX alanında bir şeyler yapmaya devam ediyordum. Bu konuda da @ender_topaloglu'nun UI/UX alanındaki video içeriklerini tüketmeye başladım. Ender hocanın Youtube kanalında bir çok konu üzerine içeriği var. 

Bu içerikler UI/UX alanında gelişmem için bana çok faydalı oldu. UI/UX alanı için tasarım prensipleri, grid sistem, tasarım süreci gibi bir çok konuda çektiği içeriklerle gelişimime katkı sağladı. 

Youtube üzerinde UI/UX alanında aslında bolca içerik mevcut. Yukarıda bahsettiğim eğitimlerin yanı sıra @FerdiCildiz'ın Youtube'da ki video içeriklerini de takip ediyordum. Bu süreçte gelişimime katkı sağlayan bir diğer kişi de Ferdi hocadır 

UI konusunda bir şeyler öğrendikten sonra UX alanını derinlemesine öğrenmek için çalışmalarıma başladım. Bir yandan Youtube'dan videolar izlerken bir yandan da Userspots'un UX Eğitimi'ne başladım. UX Eğitimi sonucunda bir case hazırladım ve Behance hesabımda paylaştım

Eğitim süreçlerini bitirdikten sonra kendi başıma bir şeyler yapmak istedim. Bunun için bir konu belirleyerek yola başladım. Daha öncesinde çoğunlukla redesign yaparak bir şeyler öğreniyor ve kendimi geliştiriyordum. Bu sefer sıfırdan bir uygulama tasarımına başladım 

Uygulama tasarımını yapıp Behance üzerinde paylaştım. Artık iş aramaya başlamak için kendimi hazır hissettim. Sıfırdan UI/UX alanında bir şeyler öğrenmek, çalışmak zordu fakat iş arama süreci de bir o kadar stresliydi :)  

Aslında eğitim süreci için genel deneyimim bu şekilde. Burada bahsettiğim konulara ek olarak şunları da paylaşmak isterim 

Süreç devam ederken sürekli olarak Medium gibi platformlar üzerinden yazılar okudum. Behance, Dribbble gibi platformlar üzerinde yapılan tasarımları saatlerce inceledim. 

Bence UI/UX alanında eğitimler almak kadar bu alanda çalışan kişilerin yaptıkları çalışmaları takip etmek, sektörün bu alandaki eğilimini görmek ve bunlar hakkında bilgi sahibi olmak beni geliştiren önemli konulardan bir tanesi oldu. 

Bu alana yeni başlayan arkadaşlar için benim deneyimim bu şekilde. Doğrularıyla yanlışlarıyla bu benim kendi deneyimimdi. Aslında eğitim konusu kişi özelinde değişebilir fakat benim deneyimim bu şekilde oldu. :) 

İş başvuru sürecime gelince bu konu bolca stres içeriyor. :) Öncelikle LinkedIn profilimi ve Behance hesabımı düzenledim. Yaptığım projeleri ve katıldığım eğitimleri buralarda paylaştım 

Başvuru yapmak istediğim şirketlere göndermek için CV'mi hazırladım. Çoğunlukla LinkedIn üzerinden, zaman zamanda KariyerNet üzerinden iş başvuruları yaptım. Bir çok firmanın iş ilanına CV'mi gönderdim. 

Sonrasında şu an birlikte çalıştığım takım arkadaşım bana LinkedIn üzerinden ulaştı ve işe alım sürecim başladı ve görüşmeler sonucunda olumlu sonuçlandı.