Neler oluyor
- avantaj bilişim (1)
- weble gelsin zetta (4)
- mehduh bayraktara göre , ysk üyelerinin müebbet ile yargılanma ihtimali (14)
- grand ısias otel (6)
- ali babacan (11)
- fenerbahçe en son şampiyonlar ligi'ne katıldığında... (1)
- mcdonald's da patates dürüm satılması (5)
- karnesini öğretmeninin önünde yırtan öğrenci kimin eseri (24)
- altılı masa'da seçimin kaybedilmesine sebep olabilecek 3 temel sorun ne olabilir. (8)
- haluk pekşen'in göz göre göre ölüme gidişi (9)
- uı/ux alanında kendimi nasıl geliştirdim (3)
- atilla taşın cumhurbaşkanı adayı (12)
- 1 papua yeni gine kinası kaç tl (8)
- şirketlerde eğitim ve kurumsallaşmaya dair (4)
- çetin emeç (5)
- karanlıkların lordu inan kıraç (9)
- barış için müzik vakfındaki taciz skandalı (5)
- hastanelerden alınamayan randevu (1)
- gece yatmadan zeytinyağı içmek (1)
- sabah aç karna türk kahvesi tüketmek (2)
- benzinin 30 tl ye dayanması (1)
- açlık ve yoksulluk sınırı (2)
- uzun bacaklı ingiliz (1)
- abd'nin karanlık tarihinin bir parçası (1)
- 5 haziran dünya çevre günü (1)
- hurma çekirdeğinden türk kahvesi (1)
- bu güne kadar izlediğiniz en iyi belgeseller (2)
- eğitimde fırsat eşitliği (1)
- yağ yakmanıza yardımcı ara öğün kereviz sapı detoksu (1)
- dili doğru kullanmak 3 (2)
- okuma vakti (2)
- incir uyutması (6)
- bu garibin derdi varmış (1)
- ahmed el belhi (1)
- kış geliyor doğalgaz fiyatları uçtu (3)
- antalya seo (2)
- 850’li numaralardan bıktık (14)
Ülkemiz malesef eğitimde hedeflediğimiz muassır medeniyetler seviyesine ulaşmamızda bize yön gösterecek seviyede değil. Biliyoruz ki ülkemiz 29 ekim 1923 te bağımsızlığını ilan etti ama şahsi kanaatim o zamandan bu zamana kadar net bir şekilde bağımsız yaşadığımızı sanmıyorum.. büyüklerden birinin dediği gibi "bir milleti yok etmek veya zayıf düşürmek istersen o milletin eğitim müfredatını boşaltın" sözü sanırım bize uygulanış ve eğitim sistemimiz ve içeriği her zaman zayıf ve bizi ileriye taşıyacak düzeye sahip olamamıştır.
Şuan devleti yöneten hükümetin bile her kazandığı seçimden sonra milli eğitiim bakanı değişmiştir yani esasen malesef bu anlamda ilerici bir hükümet programının olmayışı bence çok büyük bir hayal kırıklığıdır..
Yine konuya şuradan girecek olursak materyal eksikliği veya müfredatın eksik olması tek sorun değil evet müfredat kesinlikle çok çok önemli ve hatta ikinci dereceden öneme sahip ama ilk sırada ve çok yönlü bakıldığında büyük eksiğimiz olan NİTELİKLİ ÖĞRETMEN sayımızın azlığı veya çok çok yetersiz oluşu..
Dünyanın en gelişmiş eğitim sistemine sahip ülkelerinden olan FİNLANDİYA da düşünün ki eğitim fakülteleri tıp fakülteleri ayarında eğitim veriyor. Öğretmen adayları 4 yıl lisans eğitimi ve birde yüksek lisan olmak üzere en az 5 6 yıl eğitim alıyor ve kendilerini yeterli görmeyip her zaman geliştirip yenilikleri takip ediyorlar. Bunun yanında her öğretmen pedegoji alanında master derecesine sahip yani yüksek lisans zorunlu ve en az bir yabancı dili çok iyi derecede konuşabilir ve yalnış bilmiyorsam en az bir de müzik enstürümanı çalıyor.
Finlandiya da öğretmenler harici olarak devlet denetimine veya müfettif baskısına maruz kalmaz çünkü Finlandiya’daki öğretmenler son derece özgür. Devlet verdiği eğitime o kadar güveniyor ki öğretmenleri haricen bir de denetlemeye gerek duymuyor. Kendi kararlarını kendi veren öğretmenler, aynı zamanda kendi otokontrol mekanizmasına da sahip oluyorlar.Bu durumda bir rehavet ortaya çıkarmı diye düşünmüyor değil insan ama en baştan söylendiği gibi öyle üst düzey bir seçme ve eğitim sürecinden geçiyorlar ki öğretmenler bu özgürlüklerini araştırma temelli eğitim için kullanıyorlar.
Peki bu insanlar yani öğretmenler çokmu zekiler , Hayır. öğretmen olacak adaylar birçok aşamadan geçtikten sonra fakülteye kabul ediliyor ki bunların arasında zekadan önce gelen iyi ilişkiler kurabilme, empati yapabilme, çocukların düzeyine inebilme, araştırmacı bir kişiliğe sahip olabilme gibi kriterler daha ön planda. Ayrıca öğretmenlerin staj dönemleri öyle olsunda bitsin mantığı ile değil tüm sürecin ve stajın hakkını verircesine staj dönemi yeni öğretmenler tüm günlerini okulda geçirirler, herhangi bir derse girer ve öğretmenin anlattığı dersi dinler, öğrencilerle bir araya geilr ve gelecekte öğrencilere nasıl bir eğitim verilmesi gerektiğiyle ilgili konuşmalar yapılır ve hergün farklı öğrenciler ve farklı derslere girer ve yüksek düzeyde tecrübe kazanırlar.
Sonuç olarak, Finlandiya öğretmen eğitim sistemi, tamamen bağımsız ve ÖZERK, sorumluluk sahibi, öğretmeye ve öğrenmeye aç, kendi kontrolünü kendi yapan ve hazırladığı müfredat ile araştırmacı, düşünen bireyler yetiştirmeye yönelik çalışan öğretmenler yetiştirmek için işliyor.
Bu arada öğretmenler finlandiya da muhtemelen en yüksek maaş alan meslek gruplarından biridir.
Bu konunun bize bakan tarafı nedir onuda yakında paylaşacağım ama şunu bilmek gerek 21. yüzyıldayız başka devletler yaşamak veya sömürmek için :) başka gezegenler ararken biz ne kadar gerideyiz siz düşünün.. Öğretmenlik bu ülkedeki en önemli meslek olmalı. çünkü toplumca nitelikli eğitime ihtiyaç duyuyoruz.. vesselam.
erdemliyolcu . 28 Ekim 2019 17:32