merkez bankasının rezervlerinin erimesi# Ekonomi

Okuduğum bir köşe yazısındaki bazı önemli detayları paylaşmak istiyorum..

Kanada menşeli yatırım bankası TD Securities birkaç gün önce yayımladığı raporda swap adımlarının merkez bankası'nın  net rezervlerinin eridiği gerçeğini örttüğüne işaret ederek, günde yaklaşık 440 milyon dolar rezerv kaybeden TCMB'nin temmuz başında altın hariç brüt döviz rezervlerinin tükeneceğini öngördü. 

Raporda verilerin TCMB'nin 17-22 Nisan tarihleri arasında 3.5 milyar dolar daha rezerv kaybına işaret ettiğine dikkat çekilerek, "Özetle TCMB'nin 22 Nisan itibarıyla sadece 1.4 milyar doları kalmış olabilir. 22-24 Nisan'da swapların 1.8 milyar dolar daha artarak 25.6 milyar dolara yükselmesi TCMB'nin net rezervlerinin bu hafta başı itibarıyla tükendiğini gösteriyor.

TCMB'nin internet sitesinde yer alan verilere göre, 17 Nisan ile biten haftada bankanın altın rezervleri 34 milyar dolar, brüt döviz rezervleri 54 milyar dolar oldu. TCMB'nin net rezervleri de Şubat sonundan beri 38 milyar dolardan 25.9 milyar dolara geriledi.

Bankacıların hesaplamalarına göre 2019'un tamamında 30 milyar doları aşan kamunun döviz arzı bu yıl 20 milyar doları aşmış durumda. bu raporda ilgili tutar 25 milyar dolar olarak ifade ediliyor. İlgili veriler bankacılar tarafından ancak gecikmeli olarak hesaplanabiliyor.

Bu denli döviz arzı ile birlikte TL gelişmekte olan ülke para birimleri arasında en iyi performanslardan birini gösteriyor. TL'deki kayıp yüzde 14 civarında seyrederken benzer ülke para birimlerinin bazılarında yüzde 30'a yaklaşan kayıplar yaşanıyor.

Ayrıca raporda "TCMB negatif rezervlerle çalışabilir mi?" soruna ise şöyle yanıt verildi: 

Elbette satacak başka varlıklara sahip olduğu sürece geçmişte de olduğu gibi (çalışabilir). Burası önemli yakında varlık fonuna bağlı kuruluşları muhtemelen alacağımız borçlara istinaden teminat olarak göstereceğiz.. Tabi ticari bankaların mevduatları ve altınlar da bu teminata dahildir. 

Bu günkü Mevcut rezerv tüketme hızı günde yaklaşık 440 milyon dolar, TCMB'nin Temmuz ayı başından itibaren altın hariç brüt döviz rezervlerinin tamamen tükeneceğini ve Eylül ayının 3. haftasına kadar altın dahil tüm rezervlerini de tüketeceğini tahmin ediliyor. 

Raporda TCMB'nin tüm likit varlıklarını tamamen bitirmeden önce "mutlaka harekete geçeceği"ne de dikkat çekilerek, "Geriye dönüşün olmadığı bu noktaya gelmeden önce TCMB'nin dramatik faiz artışlarına, sıkı sermaye kontrollerine gitmesini bekliyoruz.

fatihözekinci . 29 Nisan 2020 00:31

Başlıkla ilgili tüm yazılar