karpuz kabuğunun mucizesi# Sağlık

SİZDE KARPUZ ÇEKİRDEKLERİNİ ÇÖPE ATANLARDANSANIZ BU YAZIYI MUTLAKA OKUYUN DERİM

Karpuzu yaz aylarında ferahlatıcı etkisi nedeniyle çok sever çok tüketiriz tabi çekirdeklerini de genelde çöpe atarız bu yazıyı okuyunca çekirdeklerini çöpe atma konusundaki fikirlerimiz değişebilir..

Karpuz çekirdeği İçerdiği zengin lifler, proteinler ve magnezyum ile tam bir fitleşme besinidir. Kurutulmuş karpuz çekirdekleri dövülerek toz haline getirilebilir. Protein açısından çok zengin bu toz; özellikle sporcular ve zayıflamak isteyenler için tüketilebilir.

20 gram kurutulmuş karpuz çekirdeği günlük protein ihtiyacının % 10’unu karşılayabilir. Yani protein içeriği çok yüksek bir besindir. Ayrıca içerisinde sporcuların kullandığı arginin adlı protein bulunmaktadır. Bu protein genelde kas yapmak için tercih edilir. Büyüme hormonlarını tetikleyen özellikleri vardır. Glukamik asit kas ve kemik yapısının oluşumu için önemli olan lizinin adlı protein yapı taşlarını içermektedir. Vücut Geliştirme sporuyla uğraşanlar için yapay protein tozlarından kat kat faydalıdır.

Karpuz çekirdekleri içeriğinde fosfor, demir, potasyum, sodyum, bakır, manganez ve çinko gibi önemli mineraller bulunmaktadır. Bir fincan kurutulmuş karpuz çekirdeği günlük magnezyum tamamına yakınını karşılayabilir. Ayrıca magnezyum, kan basıncını ve kan şekerini düzenleyen bir etkiye sahiptir.

Karpuz çekirdeklerinde bol miktarda B vitamini de bulunmaktadır. Bir fincan karpuz çekirdeği günlük niasin ihtiyacının % 19’unu karşılar

Karpuz çekirdeğinde mono ve çoklu doymamış yağlar ve omega-6 içermektedir. Bu yağların yeteri kadar alınması kalp sağlığının korunması açısından oldukça önemlidir.
Belki de karpuz çekirdeği yağının en popüler faydaları saça ve cilde olan faydalarıdır. İçeriği tamamen vücutla uyumlu protein ve yağlardan oluştuğu için kolayca emilir. Saçlara canlılık vermek için masaj şeklinde uygulanırsa kısa zamanda faydası görülebilmektedir. Önemli oranda folat bulunur.

100 gram karpuz çekirdeği yaklaşık olarak 570 kaloridir. Günlük yetişkin bir insanın tüketebileceği miktar 10-20 gram arası değişebilir.


yasinbey79 . 23 Temmuz 2020 14:27

Başlıkla ilgili tüm yazılar