nükleer atıklardan üretilen ve binlerce yıl dayanan batarya üretildi..# Bilim ve Teknoloji

Sonunda teknoloji dünyası batarya sorununu çözecek gibi.. yıllardır özellikle telefon ve kişisel elektronik cihazların bataryaları kullanıcıları çok rahatsız ediyordu.. ancak geçenler izlediğim bir video nedeniyle küçük bir araştırma yaptım ve bulduklarımı sizinle paylaşmak istedim.. 

Bilim insanları nükleer atıklardan elmas pil üretmeyi başardı. Çok uzun ömre sahip bu piller uzay araçlarına, uydulara ve hatta tıbbi cihazlara temiz ve güvenli bir şekilde elektrik sağlayabilir…

Yalnızca ABD’de 76.430 metrik ton nükleer atık bulunduğu düşünülürse, bu yeni teknolojinin önemi daha iyi anlaşılabilir.

Bristol Üniversitesi Cabot Enstitüsü’nden bilim insanları, laboratuvarda radyoaktif atıkları dönüştürerek ürettikleri enerjiyi saklayabildikleri suni elmasla bir taşta 2 kuş vuruyor.

Nükleer enerji santralleri nasıl çalışır?

Nükleer enerji santrallerinde radyoaktif uranyum nükleer füzyon adı verilen bir işlemle bölünür. Atomlar bölündüğünde ısı açığa çıkarır. Bu ısı suyu buhara dönüştürerek elektrik üreten türbinleri çalıştırır.

Bu işlemin ciddi bir dezavantajı vardır. İşlem sonucunda tehlikeli bir radyoaktif atık ortaya çıkar, bu atık da grafit içerisinde birikir.

Günümüzde bu atık madde, radyoaktif özelliğini kaybedene kadar güvenli bir şekilde saklanır. Yarı ömrünün 5.730 yıl olduğu düşünülürse, atığın saklanmasının büyük bir sorun olduğu anlaşılacaktır.

Elmas pil nasıl çalışıyor?

Bilim insanları bu radyoaktif grafiti ısıtarak radyoaktivitesinin çoğunu gaz formunda uzaklaştırmanın bir yolunu keşfetti. Daha sonra bu gazı düşük basınçta yüksek sıcaklıkta tutan bilim insanları, insan yapımı bir elmas üretmeyi başardı.

Bu elmaslar radyoaktif bir alana konulduğunda küçük bir elektrik akımı üretiyor. Araştırmacılar elmas pili bir başka radyoaktif olmayan elmasın içine koyarak zararlı emisyonları yakalamayı hedefledi. Bu tasarım da daha fazla elektrik üretilmesine olanak tanıdı ve pili %100 verimli hale getirdi.

Nükleer elmas pil inanılmaz uzun bir ömre sahip. 7.746 yıl süresince pilin enerjisinin yalnızca yarısı kullanılmış oluyor. Böylesine uzun ömürlü bir pil de, normal pil kullanmanın ve pil değiştirmenin kolay olmadığı durumlar için harika bir çözüm sunuyor.


Bunların yanında; ABD'li NBD şirketi, nükleer atıklardan yapılan ve 28.000 yıla kadar dayanan bir pil geliştirdiklerini belirttiler.

California merkezli start-up şirketi Nano Diamond Battery (NDB), nükleer atıklardan yapılan ve telefon gibi tüketici elektroniğinde 9 yıl, daha küçük sensörlü teknolojilerde ise 28 bin dayanan bir batarya geliştirdiğini açıkladı. Bataryaların ticari hale gelmesi ile hem şarj ömrü sorunu hem de nükleer atıkların bertaraf edilmesi sorunu önemli ölçüde çözülme yoluna girecek. 

Nükleer atıkların bataryalara güç sağlamak için güvenle kullanılabileceğini öne süren Şirkete göre bu, grafit nükleer atıkların önce saf bir forma, sonra da elmasa dönüştürülmesiyle mümkün olabiliyor. 

Enerjisini nükleer reaktörlerde kullanılan radyoaktif izotoplardan alan nano-elmas bataryanın radyoaktif çekirdeği, zarar görmesi veya kırılması en zor malzemelerden biri olan çok katmanlı sentetik elmaslarla korunuyor. Enerji, elmasta elektrik üretmek için kullanılan esnek olmayan saçılma yoluyla emiliyor. 

NDB Kurucu ortağı ve CEO’su Nima Golsharifi yaptığı açıklamada, şirket olarak gelecek nesillere daha iyi bir çevre bırakma hassasiyetinde olduklarını belirterek, “NDB batarya ile, emisyonsuz, binlerce yıl dayanan ve cihazları çalıştırmak için sadece doğal havaya erişim gerektiren bir bataryanın devasa, çığır açan, tescilli bir teknolojik atılımını gerçekleştirdik” ifadesini kullandı.  

Bataryaların ticari üretiminin önümüzdeki yıl başlaması bekleniyor.

fatihözekinci . 02 Ekim 2020 12:44

Başlıkla ilgili tüm yazılar