gülümsemek 😊# Teoloji ve Felsefe


Gülümsemek, gündelik yaşantımızda çok kolay gibi görünen ancak bir o kadar zor ve neredeyse unuttuğumuz bir kavram. Gülümsemenin duygusal, ruhsal, fizyolojik önemli etkileri bulunmakta.

Gülümsemek sindirim, kalp-dolaşım, sinir sistemi gibi fonksiyonları doğrudan etkiliyor.

Mutluluk hormonu olarak bildiğimiz serotonin hormonunun düşmesi; depresyon, uyku ve yeme bozuklukları gibi pek çok psikolojik rahatsızlığın oluşumunda etkilidir.
Kişi gülümsediğinde ise, serotonin hormonunun seviyesi yükseliyor ve bu da ruh halinde iyileşmeyi sağlıyor. Aynı zamanda gülmek, stres artırıcı diğer kortizon, adrenalin, dopamin gibi hormonların seviyelerini düşürüyor.

Gülümsemenin psikolojik ve sosyolojik etkilerinden de bahsetmek mümkün.
Kişi gülümsediğinde hem kendisinin hem de karşısındaki kişinin daha mutlu olmasını sağlıyor.
Eğer karşınızdaki kişiyle bir gerginlik yaşıyorsanız yalnızca bir kere gülümsemeyi deneyin, gülümsemenin bu gerginliği azaltacağını ve karşınızdaki kişinin daha fazla kızmaya devam edemeyeceğini göreceksiniz. Unutmayın, gülümsemek bulaşıcıdır.

Gülümsemek kişiye daha özgüvenli, sosyal, çekici ve kibar bir görünüm vermekle kalmıyor, sosyal ve kalabalık ortamlarda daha yetkin ve iletişime açık olmayı da sağlıyor.

Mutlulukları ve yaşam sevinci yüksek olan çocuklar günde yaklaşık 400 defa gülümsüyorlar. Bebeklerin anne karnında bile gülümsediğine dair görüntüler alınıyor. Doğduktan sonra ise gülümsemeye uykularında bile devam ediyorlar. Buradan yola çıkarak gülümsemenin tüm insanlarda bulunan biyolojik bir temele dayanan, fizyolojik gelişimde ve sosyal hayatta da önemli yeri olan bir kavram olduğunu söyleyebiliriz.

Son olarak, tüm bu bilgiler ışığında, ‘Neden gülümsemeliyiz?’ sorusunun cevabını özet halinde sıralayalım:

* Gülümsediğinizde kendinizi daha mutlu ve iyi hissedersiniz.

* Gülümsediğinizde etrafınızda kötü bir gün geçiren birileri varsa, onların da daha iyi hissetmesini sağlayabilirsiniz.

* Gülümsediğinizde daha özgüvenli ve sıcakkanlı görünürsünüz. Bu da hem sosyal ilişkilerinizde hem de iş hayatınızda size fayda sağlar.

* Gülümsemek stresi azaltır, daha sağlıklı bir psikolojik gelişim sağlar.

* Gülümsemek ruh halini iyileştiren hormonların fazla salgılanmasına etki eder ve tansiyonu düşürür.

Hep başkalarının değişmesini bekleriz, hep başkalarının olumlu davranmasını. Oysa ilk adımı biz atabiliriz. Gülümsemek dünyaya ve insanlara açılan penceremiz.

Hayat zor olabilir, hayat herkes için zaman zaman zorlaşabilir. Olumsuz olaylar da yaşanabilir. Yine de yaşamak gerek, tüm olumsuzluklara inat. Kendimize yapacağımız en önemli iyilik bu: Kendimize ve hayata gülümsemek.

Daha sağlıklı, kaliteli, mutlu bir hayata sahip olmak için; hayattan memnun olmak ve keyif almak, kendinizle birlikte çevrenizdekilere de olumlu bir örnek olmak için, yapmanız gereken tek şey gülümsemek...

Yüzünüzden gülümsemelerin eksik olmadığı güzel, mutlu ve bol ışıklı günler diliyorum. 🙏😊😊


@Funda . 09 Ocak 2021 03:10

Başlıkla ilgili tüm yazılar