Neler oluyor
- avantaj bilişim (1)
- weble gelsin zetta (4)
- mehduh bayraktara göre , ysk üyelerinin müebbet ile yargılanma ihtimali (14)
- grand ısias otel (6)
- ali babacan (11)
- fenerbahçe en son şampiyonlar ligi'ne katıldığında... (1)
- mcdonald's da patates dürüm satılması (5)
- karnesini öğretmeninin önünde yırtan öğrenci kimin eseri (24)
- altılı masa'da seçimin kaybedilmesine sebep olabilecek 3 temel sorun ne olabilir. (8)
- haluk pekşen'in göz göre göre ölüme gidişi (9)
- uı/ux alanında kendimi nasıl geliştirdim (3)
- atilla taşın cumhurbaşkanı adayı (12)
- 1 papua yeni gine kinası kaç tl (8)
- şirketlerde eğitim ve kurumsallaşmaya dair (4)
- çetin emeç (5)
- karanlıkların lordu inan kıraç (9)
- barış için müzik vakfındaki taciz skandalı (5)
- hastanelerden alınamayan randevu (1)
- gece yatmadan zeytinyağı içmek (1)
- sabah aç karna türk kahvesi tüketmek (2)
- benzinin 30 tl ye dayanması (1)
- açlık ve yoksulluk sınırı (2)
- uzun bacaklı ingiliz (1)
- abd'nin karanlık tarihinin bir parçası (1)
- 5 haziran dünya çevre günü (1)
- hurma çekirdeğinden türk kahvesi (1)
- bu güne kadar izlediğiniz en iyi belgeseller (2)
- eğitimde fırsat eşitliği (1)
- yağ yakmanıza yardımcı ara öğün kereviz sapı detoksu (1)
- dili doğru kullanmak 3 (2)
- okuma vakti (2)
- incir uyutması (6)
- bu garibin derdi varmış (1)
- ahmed el belhi (1)
- kış geliyor doğalgaz fiyatları uçtu (3)
- antalya seo (2)
- 850’li numaralardan bıktık (14)
Fenomen reklamcılık özelinde açık bir düzenleme bulunmasa da, Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliği (“Reklam Yönetmeliği”) kapsamında öngörülen kuralların, her türlü ticari reklama ilişkin çatı bir düzenleme olduğunu söyleyebiliriz. Reklam Yönetmeliği, ticari reklamlarda uyulması gereken ilke ve kuralları belirleyerek, bir reklamın nasıl olması ve olmaması gerektiğine ilişkin genel sınırları çizmektedir. Fenomen reklamcılığa ilişkin özellikle dikkat edilmesi gereken üç başlık bulunmaktadır.
Ayrıca, tütün ve alkol, gıda ve besin reklamları gibi konularda sektör spesifik düzenlemeler mevcut olup, yukarıda belirttiğimiz üzere bazı durumlarda hiçbir şekilde reklam ve/veya tanıtım faaliyeti yapılması mümkün değildir. Bu kapsamda hukuki riskleri tespit etmek amacıyla reklama konu ürün ve/veya hizmet özelinde ayrıca bir hukuki analiz yapılması gerekmektedir.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı bünyesinde yer alan Reklam Kurulu, Türkiye’de her mecrada yayınlanan reklamların denetlenmesinde yetkilidir. Reklam Kurulu reklam verenler, reklam ajansları ve mecra kuruluşları hakkında ilgili reklamı durdurma, aynı yöntemle düzeltme, idari para cezası, gerekli görülen hâllerde de üç aya kadar tedbiren durdurma cezasına hükmetmeye yetkilidir. Reklam Kurulu, ihlalin niteliğine göre bu cezaları birlikte veya ayrı ayrı vermeye yetkilidir. Sosyal medya mecraları üzerinden gerçekleştirilen reklamların hukuka aykırı olması durumunda 114.326 TL idari para cezası söz konusu olabilecektir. Ayrıca aynı ihlal bir yıl içerisinde tekrar edilirse uygulanan idari para cezası on katına kadar artabilecek yani toplamda 1.143.260 TL idari para cezası söz konusu olabilecektir. Ayrıca sektör spesifik düzenlemeler özelinde ilgili mevzuata aykırı reklamlarda Tütün ve Alkol Piyasası Kurumu, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Başkanlığı denetim yetkisini haizdir.
Fenomenlerin en yaygın reklamları ise çekilişlerdir. İnternet üzerinden fenomenler aracılığıyla yapılacak, sosyal amaçlı ve ikramiyenin rayiç bedelinin 154,06 TL’nin altında kalan çekilişler tipleri gibi çekilişler haricindeki her türlü çekiliş, Milli Piyango İdaresi’nin iznine tabidir. Buna aykırı faaliyetler on milyon liraya kadar para cezası ile iki seneye kadar hapis cezasına sebep olabilecektir. Nitekim 12 Ocak 2021 tarihi itibariyle basına yansıyan haberlerde, 10 farklı sosyal medya fenomenine mevzuata aykırı ve izin almadan çekiliş yapıldığı gerekçesiyle adli ve idari soruşturma başlatıldığı belirtilmiştir[5].
Fenomenler, vergi mükellefi olup olmadığına bakılmaksızın kendilerine yapılan ödemeler üzerinden %15 gelir vergisi ödemekle yükümlüdür. Bu faaliyet Türkiye’de kurulu bir şirket adına yapılıyorsa, bu durumda genel kurumlar vergisi geçerli olacaktır ve ilgili kurum bu faaliyetlerden dolayı ayrıca bir vergiye tabi olmayacaktır. Bunun karşısında ilgili şirket yurt dışında kurulu bir dar mükellefse, fenomen reklamcılık faaliyetlerinden elde edilen vergilendirilebilir kazançlardan dolayı %15 vergiye tabi olacaklardır[6]. Bu durumun bir istisnası olarak ajans ya da başkaca kurumlar ile çalışan fenomenlerdir. Bu senaryoda ilgili kurum, elde edilen gelirden %17 oranında kesinti yaparak, fenomenlere telif hakkı ödemesi yapmaktadır. Önemle belirtmek gerekir ki anılı vergi mükellefi olmak için 18 yaşını geçmiş olmaya gerek yoktur. Ayrıca çekiliş işlemlerinde, çekilişe konu ürün veya hizmetin rayiç değeri 7.703 TL’yi aşıyorsa, aşan kısım üzerinden %20 oranında veraset ve intikal vergisi kesintisi yapılması gerekmektedir.
Son olarak yeni düzenleme ile mal veya hizmetlerin tanıtım ve pazarlamasına yönelik her türlü ticari reklam hizmeti alımları (reklama ilişkin danışmanlık, reklamın planlanması, reklam içeriğinin hazırlanması ve tasarımı, reklamın yayımlanması gibi reklama yönelik hizmetler dahil) KDV kesintisi kapsamına getirilmiştir. Yüklenicileri tarafından tamamen veya kısmen alt yüklenicilere veya daha alt yüklenicilere devredilen ticari reklam hizmetlerinde, işi devreden her yüklenici tarafından, kendisine ifa edilen hizmete ait KDV üzerinden 3/10 oranında kesinti yapılacaktır. Reklam hizmetinin reklam ajansları üzerinden alınması, söz konusu ajansların bu kapsamda alacakları yayın, prodüksiyon gibi reklama yönelik hizmetlerin kesintiye tabi tutulmasına engel teşkil etmeyecektir.
Sonuç ve Değerlendirme
Türkiye’de fenomen reklamcılığı oldukça girift yapıdadır, birbirinden bağımsız düzenlemelere tabidir ve belirli bir standardizasyon mevcut değildir. İngiltere ve Amerika’da, fenomenler tarafından yapılacak reklamlarda kullanılması gereken ifadeler açıklığa kavuşturulmuştur. Türkiye’de de benzer şekilde Ticaret Bakanlığı tarafından yol gösterici bir rehber hazırlanması, hukuki belirlilik sağlamak adına yerinde olacaktır. Nitekim Türkiye’deki fenomenlerin reklamlarında standart olarak “#işbirliği” etiketi ile paylaşım yaptığı görülmektedir. Ticaret Bakanlığı’nın yakın zamanda buna ilişkin bir kılavuz çıkarması beklenmektedir. Belirsizlik ve hukuki riskler ile birlikte bu alandaki agresif büyüme sebebiyle markaların konuya dair özel danışmanlık ve konuya özgü birimlerle ilerlemesi ve iç uyum süreci oluşturulması önerilmektedir.
YAZARLAR:
Gökçe Türkoğlu, Ortak Avukat – AAT Partners
Cankat Şir, Avukat – AAT Partners
[1] Yazımızda influencer kavramı karşılığı olarak fenomen(ler) kavramı kullanılacaktır.
[2]Influencer Pazarlaması, iab Turkey, https://iabtr.org/UploadFiles/Reports/inluencer762018162344.pdf
[3] Global Instagram influencer market size form 2017 to 2020; https://www.statista.com/statistics/748630/global-instagram-influencer-market-value/
[4] Asos and influencer Zoella receive ad standards warning, EssentialRetail, https://www.essentialretail.com/news/asos-and-zoe-sugg-asa/
[5]Korsan çekiliş yapan fenomenlere para cezası! 10 milyon lira…, Gazete Vatan, http://www.gazetevatan.com/korsan-cekilis-yapan-fenomenlere-para-cezasi-10-milyon-lira–1366457-magazin/
[6] İnternet Üzerinden Verilen Reklam Hizmetlerinin Vergilendirilmesi, 50426076-120[37-2019/20-727]-E.129069, 13.11.2019, Gelir İdaresi Başkanlığı, https://www.gib.gov.tr/node/140844/pdf
JohnStark . 08 Mart 2021 12:13