Neler oluyor
- avantaj bilişim (1)
- weble gelsin zetta (4)
- mehduh bayraktara göre , ysk üyelerinin müebbet ile yargılanma ihtimali (14)
- grand ısias otel (6)
- ali babacan (11)
- fenerbahçe en son şampiyonlar ligi'ne katıldığında... (1)
- mcdonald's da patates dürüm satılması (5)
- karnesini öğretmeninin önünde yırtan öğrenci kimin eseri (24)
- altılı masa'da seçimin kaybedilmesine sebep olabilecek 3 temel sorun ne olabilir. (8)
- haluk pekşen'in göz göre göre ölüme gidişi (9)
- uı/ux alanında kendimi nasıl geliştirdim (3)
- atilla taşın cumhurbaşkanı adayı (12)
- 1 papua yeni gine kinası kaç tl (8)
- şirketlerde eğitim ve kurumsallaşmaya dair (4)
- çetin emeç (5)
- karanlıkların lordu inan kıraç (9)
- barış için müzik vakfındaki taciz skandalı (5)
- hastanelerden alınamayan randevu (1)
- gece yatmadan zeytinyağı içmek (1)
- sabah aç karna türk kahvesi tüketmek (2)
- benzinin 30 tl ye dayanması (1)
- açlık ve yoksulluk sınırı (2)
- uzun bacaklı ingiliz (1)
- abd'nin karanlık tarihinin bir parçası (1)
- 5 haziran dünya çevre günü (1)
- hurma çekirdeğinden türk kahvesi (1)
- bu güne kadar izlediğiniz en iyi belgeseller (2)
- eğitimde fırsat eşitliği (1)
- yağ yakmanıza yardımcı ara öğün kereviz sapı detoksu (1)
- dili doğru kullanmak 3 (2)
- okuma vakti (2)
- incir uyutması (6)
- bu garibin derdi varmış (1)
- ahmed el belhi (1)
- kış geliyor doğalgaz fiyatları uçtu (3)
- antalya seo (2)
- 850’li numaralardan bıktık (14)
Osmanlı devleti üç kıta da hüküm sürmüş, beylik mertebesinden imparatorluğa dönmüş eski dünyanın en önemli medeniyetidir..
seveni çok sevmeyeni de çok bu topraklar de.. elbet her birinin bir hikayesi ve nedeni vardır.. ancak iyisiyle kötüsüyle yaptığı ve yapmadıklarıyla tarihe yön vermiş ve direkt etki etmiştir..
Sevenler genel olarak din ve milliyet eksenli, sevmeyenler daha çok dinle mesafeli veya etnik ve din yaklaşımı ile sevmediğini söyler.. her birinin haklı olduğu noktada illaki var..
Bir çoğunu ileri ki yazılarımda yazacağım ancak objektif olunmalı ve herkes bir çok açıdan düşünüp doğru değerlendirmeyi yapması gerektiğine inanıyorum.. bu yüzden bir çok kaynaktan yararlanarak harmanlanmış bir çalışma ve düşüncelerimi paylaşacağım..
ilk konumuz "osmanlı'da hanedan"
Osmanlıda hanedanlık babadan oğla geçen ve belli bir aşamadan sonra genelde devşirme hatunlarla ve feth edilen yerlerdeki krallarla ve soylularla akrabalık kurulabilsin diye evlenilmiştir.. bu durum bazı açılardan avantaj sağladıysa da bazı açılardan osmanlıda hatunların yönetime müdahalesine sebep olmuştur..
Ve harem daha önce hiç bir imparatorlukta olmadığı kadar etkin olmuştur osmanlıda..
Öncelikle İslam ahlakı ve islam adaletine göre yöneticiler efendimiz dönemindeki gibi babadan oğul'a değil liyakat ve ehliyete göre verilmeliydi. bu kişi tabi ki oğullardan biri de olabilirdi.. ancak özellikle bozulma ve çözülme dönemlerinde görüldüğü üzere çok kudretli olmayan padişahlar yönetimde görev aldı.. ilk dönem padişahları mutlaka çok yetenekli ve çok kudretli kişilerdir elbet, osman bey gibi, ll. murat ve sultan mehmet gibi ancak şu da bir gerçek ki osmalının ilk zamanlarında Anadolu ve çevresinde ki özellikle batıda genişlemeye müsait alanlar vardı..
Hanedan kendisine verilen vazifenin Allah tarafınıdan verildiğini düşünüp insanlara kulum demiş ve allahın yer yüzündeki gölgesi olmakla kendilerini taltif etmişlerdir ki içinde şirk kokan bir hava vardır..
Tabi hanedanın bazı şuygulamalarıda günümüzde hala tartışılmaktadır.. örneğin fatihin "kardeş katli vaciptir" demesi gibi.. incelendiğinde kendisinden önce ve kendisi döneminde yaşanmış taht kavgaları ve o dönem kendilerini bizansa karşı tavizler vermek zorunda bırak cem sultan vakasına binaen alınan bir karardır, ancak islamda yeri olmayan bir yaklaşıdır..
Hanedanın ufku osmanlı mülkü ile sınırlı olduğundan dünya siyasetinde çok daha aktif oluna bilecekken malesef 300 yıllık bir ihtişam döneminden sonra çözülmeler kaçınılmaz olmuştur..
Tabi cumhuriyetin kuruluş döneminde ki acziyette ortada ancak yine de saltanatın kaldırılmasını doğru bulurken hanedanın sürülmesini bir o kadar da yalnış bulmaktayım..
hologram . 05 Şubat 2020 12:35