2050 de dünyanın ekonomik büyüklük sıralaması# Ekonomi

Dünya ekonomisine yön veren ülkelerin dünya ekonomisindeki rollerini arttırma yarışı ediyor. Konjonktürel, küresel ve yerel gelişmelere bağlı yaşanan değişim ve dalgalanmalara rağmen gelişmekte olan ülkelerin, dünya ekonomisindeki payını artırmaya devam ettiğini görüyoruz. 

Gelişmekte olan ekonomiler, dünya genelinde yaratılan gelir içerisinde payların artırmayı sürdürürken uzun vadeli küresel ekonomik gücün belirli gelişmiş ekonomilerden uzaklaşması 2050’ye kadar olan dönemde devam edecek gibi gözüküyor. Bu bağlamda ekonomistlerin, ülkelerin 2050’de ekonomik büyüklüklere dair öngörüleri aşağıda ki şekilde sıralanmıştır.

Ayrıca E7 ülkeleri dışında Kolombiya, Vietnam, Nijerya  gibi yeni gelişmekte olan ülkeler de hızlı büyüme potansiyelleri ile dikkat çekiyor.

2015 yılında ekonomik büyüklük olarak G7 ülkelerini yakalayan E7 ülkelerinin 2040 yılında G7 ülkelerinin iki katı büyüklüğüne ulaşması öngörülüyür

Gerekli adımların atılacağı varsayımı ile Türkiye’nin potansiyeli parlak bir geleceğe işaret ediyor. Cari fiyatlarla hesaplanan milli gelir ile şu anda dünyanı 17. büyük ekonomisi olan Türkiye’nin 2050 yılına kadar ilk 10'u zorlayacak noktaya gelmesi mümkün görünüyor.

Türk şirketlerinin CEO’ları şuan da ülkedeki siyasal ve sosyal dalgalanmalarda ekonomik büyüme beklentilerinde düşüşe işaret etse de. Zorlu bir yılı geride bırakan Türkiye, ekonomik performans açısından durağan bir yıl geçirse de belirsizliklerin sona erdiği ve gerekli yapısal reformların hayata geçirildiği bir ortamda geleceğinin parlak olduğunu ortaya konuyor. Türkiye, avantajlı nüfus yapısı ve coğrafi konumu sayesinde uzun dönemde önemli iş fırsatları sunabilir. Avrupa’daki en hızlı büyüme potansiyeli ile Türkiye’deki geçici zorlukları aşan ve sabırlı davranan yatırımcılar uzun vadede önemli kazançlar elde edebilir.

Bölgemizdeki sıkıntılı jeopolitik unsurlara rağmen ekonomik büyüme, markalaşma ve endüstriyel yatırım hedeflerine sıkı sıkı tutunarak büyük adımlar atmalıyız.

Şimdi 2019  dan 2050 ye öngörülen değişimi görelim; 

             2019  /  2050 

            USE 1  1 China 

          China 2  2 India

          Japan 3  3 US 

      Germany 4  4 Indonesia 

                UK 5  5 Brazil 

          France 6  6 Russia 

               İndia 7  7 Mexico

                İtaly 8  8 Japan

             Brazil 9  9 Germany

shout Korea 10  10 UK 


fatihözekinci . 04 Mart 2020 12:37

Başlıkla ilgili tüm yazılar