sayıştay ne iş yapar# Şikayetler

Ülkemizde sayıştay ne zaman ve neden kuruldu?

Osmanlı döneminde Padişah Abdülaziz’in 29 Mayıs 1862 tarihli “İrade-i Seniyye”si ile kurulmuş olan Sayıştay’ın ilk başkanlığına Evkaf Nazırı ünlü devlet adamı Ahmet Vefik Paşa getirilmiştir. İlk kuruluş statüsü bir nizamname olan Sayıştay 1876 Anayasasında yer alarak anayasal bir kuruluş haline gelmiştir.

1920-1923 yılları arasında daha önce Sayıştay’ca yürütülen kimi görevler TBMM üyeleri arasından seçilen bütçe denetimi ile görevli geçici bir komisyon eliyle yürütülmüştür. Cumhuriyetin ilânıyla birlikte 24 Kasım 1923 tarih ve 374 sayılı “Divan-ı Muhasebatın Sureti İntihabına Dair Kanun” çıkarılarak Cumhuriyet döneminde Sayıştay yeniden kurulmuş ve 1924 Anayasasının 100’üncü maddesinde yer alarak anayasal kimliğine yeniden kavuşmuştur.

Sayıştay;

Kamu idarelerinin mali faaliyet, karar ve işlemlerini hesap verme sorumluluğu çerçevesinde denetler ve sonuçlarını Türkiye Büyük Millet Meclisine sunar.

Genel yönetim kapsamındaki kamu idarelerinin; gelir, gider ve mallarına ilişkin hesap ve işlemlerinin kanunlara ve diğer hukuki düzenlemelere uygun olup olmadığını denetler, sorumluların hesap ve işlemlerinden kamu zararına yol açan hususları kesin hükme bağlar.

Kanunlarla verilen inceleme, denetleme ve hükme bağlama işlerini yapar.


Yukarıda ki bilgiler ışığında Sayıştay bugün görevini layıkıyla yapıyor mu? çok merak ediyorum.. 

Yerel yönetimlerin hemen hepsi (Tunceli hariç) sömürü ve yolsuzluk yuvaları olmuş ama denetleyen ve şeffaf bir yapı maalesef yok.. Bakıyorsun 50bin liralık bir iş yapılacak, o işi tanıdık birine 500bin liraya yaptırıyor ve o paranın da en az yarısını birileri cebine indiriyor.. 

Bir ülkede yolsuzluk yapabilecek kabiliyete sahip kuruluşların hemen hepsi siyasi partilerdir acaba bu partiler gerçek hukuk ve adalet kapsamında eşit ve adil şekilde denetleniyor mu? Bugünün siyasi ortamı malum... sadece muhalif oluşumlar denetleniyor.. 

 Memleketin tüm kaynağını sömüren siyasi partilerin tamamı kapatılmalı..