teknoloji düşmanlığı# Bilim ve Teknoloji

Teknoloji düşmanlığının tarihi tam 250 senelik.
1770’lerde sanayi devriminin başladığı dönemde Ned Ludd isimli İngiliz, bir dokuma tezgahını arkadaşlarıyla beraber parçalıyor. Ludd’un destekçileri kendilerine Luddist diyorlar. İlk organize Luddist saldırı 1811'de şehirdeki tüm dokuma tezgahlarını yok etmek üzere gerçekleşiyor.
O gün bugündür teknoloji düşmanlığına; “Luddizm” deniyor. Dönemin tanınmış edebiyatçılarından Lord Byron (Don Juan'ın yazarı), 1812’de Lordlar Kamarası’ndaki konuşmasında Ludd’a destek veriyor. Babasının bu konuşmasından 3 sene sonra, 1815’te dünyaya gelen Ada Lovelace’ın annesi Annabella, bir matematik ve bilim düşkünü. Ada’nın babasından aldığı romantizm ve şiirselliği dengelemek için ona matematik eğitim aldırıyor. Ada, matematiğe aşık oluyor. Bir süre sonra tanışacağı, dönemin ünlü matematikçilerinden Charles Babbage’ın icat ettiği “Analitik Makine”ye bir algoritma yazıyor. Bu algoritma, 100 sene sonra, bugünkü bilgisayarların atası kabul edilen ilk nesil bilgisayarların ilham kaynağı oluyor. Babası teknoloji düşmanlarının destekçisi olan Ada, dünyanın ilk BİLGİSAYAR PROGRAMCISI olarak tarihe geçiyor.
Aynı Ada Lovelace, geçtiğimiz yıllarda Discovery Magazine tarafından gelmiş geçmiş en büyük 10 bilim insanı arasında gösterildi.