yeşil soğanın 12 faydası# Sağlık

Uzmanların sıklıkla önerdiği düşük kalorili bir besin olan yeşil soğanın 100 gramı 29 kcal kaloridir. Lif, protein, karbonhidrat, yağ, A ve C vitamini, potasyum, kalsiyum ve demir açısından zengindir. İşte yeşil soğanın faydaları;

1) Bağışıklık Sistemini Destekler; yeşil soğan bağışıklık sistemini destekleyen hücrelerin seviyesini ve aktivitesini arttırdığı gözlenmiştir. Bu durum bağışıklık sisteminin güçlenmesine destek olarak vücutta hastalık ve enfeksiyonun oluşmasını önler.

Ayrıca yeşil soğanın her porsiyonunda konsantre bir doz C vitamini bulunur. Yapılan çalışmalarda C vitamini açısından zengin besinlerin vücudun savuma mekanizmasını güçlendirdiği kanıtlanmıştır. Özellikle son günlerde corona virüs nedeni ile Bağışıklığın güçlü olması gerektiğinden tüketilmesi tavsiye ediliyor. 

2) Kanın Pıhtılaşmasına Yardımcı Olur; Kan pıhtılaşması yaşamımız için hayati önem taşır. Yaralandığımız zaman kanamanın durması için kanın pıhtılaşması gerekir. Kandaki trombositler ve plazmalar kanın pıhtılaşmasını sağlar. K vitamini kanın pıhtılaşmasında önemli bir role sahiptir. Yeşil soğan, adeta bir K vitamini deposudur. Öyle ki; yarım bardak yeşil soğan, günlük K vitamini ihtiyacının tamamını karşılayabilir.

3) Kalp Sağlığını Korur;Yapılan çalışmada soğan özütünün toplam kolesterol, kötü kolesterol ve trigliserit gibi birçok kalp hastalığı risk faktörlerini büyük oranda azalttığı ortaya konmuştur.

4) Kemikleri Güçlendirir;Yeşil soğan kalp hastalıkları riskini düşürmenin ve kan pıhtılaşmasını sağlamanın yanı sıra kemikleri de güçlendirir. K vitamini; kemiklerdeki kalsiyumu korumak ve kemik yoğunluğunu artırmak için gerekli olan proteinin üretimini sağlar ve böylelikle kemik yoğunluğunu iyileştirir.

5) Kanserli Hücrelerin Büyümesini Engeller;Yeşil soğanın en önemli faydaların biri kanserli hücrelerin büyümesini engellemesidir. 2012 yılında yapılan bir çalışmada; kolon kanserli fareler bir süre yeşil soğan özütü ile beslendi. Çalışmanın sonucunda yeşil soğan özütünün tümörlerin büyümesini yavaşlattığı, enfeksiyonu azalttığı ve hepsinden önemlisi farelerin hayatta kalma oranını artırdığı kanıtlandı. Başka bir çalışmada ise; daha yüksek miktarda soğan tüketiminin prostat kanseri riskini yüzde 30 oranında düşürdüğü ortaya kondu.

Yeşil soğanın içeriğinde kanserle mücadelede önemli bir role sahip olan allisin adında bir bileşik bulunuyor.

6)Zayıflamaya Yardımcıdır; Besin değeri açısından zengin bir yiyecek olan yeşil soğanın kalorisi düşüktür. Yüksek lif oranına sahip olan yeşil soğan kabızlıkla mücadele eder. Günlük lif ihtiyacının neredeyse yüzde 10’unu karşılar. Bağırsak sağlığını korur ve zayıflamaya destek olur. Bunun yanı sıra yağ yakımına yardımcı olan protein seviyelerin arttığı ortaya konmuştur.

7) Sindirim Problemlerini Azaltır; Yeşil soğan kaynatılıp tüketildiğinde sindirim ve bağırsak problemlerini azaltır. Vücutta biriken toksinlerin idrar yolu ile atılmasını sağlar. Lif ve probiyotik açısından zengin bir besin olduğundan sindirimin daha iyi olmasına katkıda bulunur.

8) Doğal Bir Antienflamatuvardır; Doğal bir antienflamatuvar olan yeşil soğan vücutta iltihap oluşumunu önler. Ayrıca ürik asit sebebiyle kemik ve kaslarda biriken iltihaplı ödemin vücutta kolayca atılmasına yardımcı olur. Ödem oluşumunu engeller.

9)Astıma Karşı Etkilidir; Yeşil soğan astım krizlerine karşı doğal bir ilaçtır. Akciğerlerdeki iltihabın temizlenmesini sağlar. Balgam söktürücü etkisi vardır. Hastalık sırasında boğazın temizlenmesine katkıda bulunur. Boğazdan yemek borusuna kadar olan bölümdeki hücrelerin yenilenmesini sağlar. Bu bölümlerdeki kanser riskini azaltır.

10) Göz Sağlığını Korur; Yeşil soğan da göz sağlığı açısından en az havuç kadar etkili bir besindir. İçeriğindeki A vitamini sayesinde göz içerisindeki vitamin ve sıvı oranlarını dengeler.

11) Mide Duvarını Güçlendirir; Yeşil soğan mide duvarını güçlendirerek hastalıkların yaşamasını engeller. Ancak mide rahatsızlıkları olanların fazla miktarda yeşil soğan tüketmesi önerilmez.

12) Kan Şekeri Seviyesini Düşürür; Yeşil soğanı içeriğindeki bir madde olan kükürt krom, kan şekeri seviyesinin düşmesini sağlar. Kükürtlü bileşikler, vücudun insülin üretme yeteneğini artırmaya katkıda bulunur. Böylelikle kanın şeker oranı kontrol edilir ve glikoz toleransı gelişir. Ancak yine de diyabet hastalarının kontrollü bir şekilde yeşil soğan tüketmesi önerilir.