dünyanın evrimi ve evrimin tarihi# Tarih

Yaklaşık 120 milyon yılda oluşan Ozon tabakası güneşten gelen radyasyonu emerek dünyanın etrafını bir battaniye gibi sarıyor, ve karada hayat oluşumunun önünü açıyor.

ilk kara bitkileri yosun yumruları, daha çok oksijen pompalıyorlar. 

375 milyon yıl önce ortaya çıkan Tiktaalik, geç Devoniyen dönemine ait tetrapodlara benzer birçok özellik taşıyan, soyu tükenmiş bir monospesifik cinstir. Tiktaalikin, balıktan amfibilere yani karadaki canlı türe evrimsel geçişin temsilcisi olarak görülür. tetrapodların 15 milyon yılda geçirdiği evrim ile Tiktaaliklere dönüştüğü düşünülüyor. ve Tiktaalikler 360 milyon yıl önce kara yüzeyi onun evi oluyor ve bu türden 4 bacaklı omurgalı türler evrim geçirerek, dinazorlar, kuşlar, tüm memeliler ve hatta bir çok bilim adamına göre sen ve ben bu evrimin birer parçasıyız. (Hz. Adem'i ilk insan olarak gören anlayış bunu kabul etmiyor) 

Atmosferde bulunan oksijen seviyesi yer kürede yaşayan canlıların görece büyümesini ve irileşmesine sebep oluyor. örneğin yusufçuğa benzer bir canlı ve kartal boyutunda, kırkayak benzeri bir canlı yaklaşık 2 metre ve akrepler kurt büyüklüğünde. 

Eğer doğada yaşam varsa ölümde vardı ve ölen o bitkiler islak olan zeminde çürüyerek yüzlerce yılda toprak altına girdi. 300 milyon yıl önce dünyamızda bulunan bitkilerin ölmeleri ve milyonlarca yıl sonunda üzerlerini kaplayan kaya kütleri sayasende bu günün kömür yatakları oluştu. 

Evrim devam ediyor, ve 250 milyon yıl önce, daha dinazorların gelmesine 20 milyon yıl varken, o zamanların kertenkeleri geçtiğimiz 50 milyon yılda evrim geçirerek "skota sarus" adında devasa sürüngenlere dönüştüler. 

Ve yer küre tekrar aktif, Bu günün sibiryası, Bazalt patlamaları bu dönemde yaşayan bir çok sürüngen türünün neslini tüketiyor, yer küre bir cehenneme dönüyor. 

Rodinya kıtasının diğer tarafında 16 bin KM uzaklıkta patlamalar sonucu ortaya çıkan gaz ve kül dünyadaki hayvanları yakıyor, boğuyor ve öldürüyor.  Atmosfer patlamalardaki sülfür-dioksitle dolu, yağmur yağınca gaz sülfürik asite dönüşüyor ve üzerine düştüğü herşeyi yakıyor. 

Sibilya patlamaları bütün gezegeni dönüştürüyor ve atmosfer ısınıyor gezegende ki yaşam yine son buluyor. karada canlı kalmadı denizlerde de. ayrıca okyanuslar artan sıcaklık ve azalan oksijen miktarına bağlı olarak pembeye dönüştü, sadece pembe su yosunları hayatta kaldı. yaklaşık 250 milyon yıl öncesinden söz ediyoruz.

spacex . 23 Mayıs 2020 02:38

Başlıkla ilgili tüm yazılar