yunusların sonar sistemi# Doğa Çevre ve Hayvanlar Alemi

Sonar (Sound Navigation and Ranging) 

ses dalgalarını kullanarak cisimlerin boyut, uzaklık ve diğer verilerini görmemize yarayan ve anlamlandıran aletin adı. 

Sesin su altında yayılmasını kullanarak su altında / üstünde gezmeyi, haberleşmeyi ve diğer cisimleri tespit etmeyi sağlayan bir tekniktir. 

Bu tekniğin doğal olarak geliştiği Yunus balıkları, tıkırtıya ve ıslığa benzeyen değişik sesler çıkarırlar, sonra ortaya çıkan ses baloncuklarının yankılarına dikkat ederek haberleşir, bulundukları ortamı tanır ve yönlerini belirlerler. 

Bir sonar cihazı genellikle geminin altına yerleştirilir, bu cihazla sudan aşağıya doğru ses dalgaları gönderir. Bu ses dalgaları balık sürüsü, bitki örtüsü veya zemine çarptığında, yüzeye geri yansır ve dalganın gidiş-geliş zamanına göre aradaki mesafe saptanır...  Ses dalgaları suda yaklaşık bir mil hızla hareket ettiğinden, sonarlar saniyede birden fazla titreşim gönderebilir.

Şişe burunlu yunusların doğal sonar sisteminden esinlenerek, bilim insanları mevcut teknolojinin kapasitesini geliştirmek adına sualtı akustik sistemleri geliştiriyorlar. Sonarlar 20. yüzyılda savaş teknolojilerinde kullanılmak için geliştirilmiştir. Bugünün teknolojisi ile bu sonar sistemleri ile, batık gemilerin yerlerini bulma, fay hatlarını tespit etme, deniz tabanının haritası ile yer küredeki madenleri aramada kullanılır. 

Yunusların sonar yetenekleri çok gelişmiştir ki onlarca balık türü içinden birini rahatlıkla izleye bilirler. Bir yunus saniyede  200bin ses frekansı yayabilir. Yunuslar bu yetenekleri ile bulanık deniz diplerinde kendilerine lazım olan bilgiyi toplar ve bu şekilde bile beslenebilirler.