and dağları'nda yaşayan insanlar, arseniğe direnç kazanacak şekilde evrim geçirdi# Doğa Çevre ve Hayvanlar Alemi

Bir insan bedeninin bir zehire karşı evrim geçirmesi ve sonuç olarak zehirden etkilenmemesi ilginç olmuş.. insan bulunduğu çevreye en kolay uyum sağlayan canlı olduğu boşuna söylenmiyor.. 

Yakın zamanda inş. corona ya karşı da direnç oluşturur.. malum herkes corona oldu ama birçoğunun haberi yok..

Bilim çevreleri, Güney Amerika'daki yüksek And Dağları'nda yapılan araştırma sonucu, arsenik isimli zehirli kimyasal maddeye direnç kazanacak ve adapte olacak şekilde evrim geçiren bir insan topluluğunu ilk defa tespit etti. Bu keşfin ilginç yanı evrimin çok taze ve yeni olması. 

Binlerce yıldır And Dağları'ndaki bazı insanlar yüksek düzeyde arseniğe maruz kalmaktadırlar. Bunun nedeni, arseniğin doğal olarak volkanik kayaçlarda üretiliyor olmasıdır. Bu kayaçlardan yeraltı sularına sızan arsenik, bölge insanları tarafından tüketilmektedir. Ancak bu bölgedeki insanlar, evrim mekanizmaları sayesinde bu zehre karşı direnç kazanmaya başladılar. 

Peki ama nasıl? Nasıl olur da sayısız cinayet romanının kalbinde yer alan böylesine zehirli bir kimyasala karşı direnç kazanacak şekilde evrimleşebiliriz? işte kısaca cevabı...

Karolinska Enstitüsü ve Uppsala Üniversitesi'nden İsveçli bilim insanları And Dağları'ndaki insan topluluğu içerisindeki 124 kadının genomlarını analiz ettiler. Bu kadınların genlerindeki arseniğin metabolik olarak sindirilmesini sağlayan bölgeleri incelediler. Arseniğin ne kadar sindirilebildiği, idrar testleriyle de anlaşılabilmektedir.

Yapılan araştırmada, bu kadınların genlerinden birinde AS3MT isimli bir nükleotit çeşidi olduğu tespit edildi. Bu mutant gen, Kolombiya ve Peru'daki halkta çok daha düşük oranda bulunmaktadır. Araştırmacıların yaptığı evrimsel analiz, bu mutant genin görülme sıklığının son 10.000 ila 7.000 yıl öncesi arasında arttığını ortaya koydu. Yani bu evrim, son derece yakın zamanda meydana gelmiştir! Bu analizi yaparken, aynı zamanda mumyalaşmış bir insanın saçlarından alınan veriler de kullanıldı.