yapay zeka# Dijital Dünya

Bilişim uzmanları, bir insanın hepsi aynı anda paralel olarak çalışan 100 milyar nöron bağlantısının toplam hesap gücünün alt sınırı olan saniyede 10 katrilyon hesap düzeyine 2025' de erişeceğini düşünüyorlar.

Beynin bellek kapasitesine gelince, 100 trilyon bağlantının her birine 10.000 bit bilgi depolama gereksinimi tanınırsa, toplam kapasite 10^18 düzeyine çıkıyor. 2020'ye gelindiğinde insan beyninin işlevselliğine erişmiş bir bilgisayarın fiyatının bin dolar olacağı tahmin ediliyor. 2030'da bin dolarlık bir bilgisayarın bellek kapasitesi 1000 insanın belleğine eşit olacak. 2050'de ise yine bin dolara, dünyadaki tüm insanların beyin gücünden daha fazlasını satın alabileceksiniz.

Yapay zeka, insan zekasına ve doğasına özgü olan, algılama ve öğrenme temelinde, çoğul kavramları bağlama, düşünme, fikir yürütme, sorun çözme, iletişim kurma, sonuçlar elde etme ve karar verme gibi yüksek bilişsel fonksiyonları veya otonom davranışları sergileyen, yapay bir işletim sistemidir.

Geçmişi 1920'lere dayanan bu fikir, günümüzde insan hayatıyla bir çok noktada kesişmekte ve faydalar sağlamaktadır. 

Yapay zeka şu noktada iki alanda işimize yarıyor; ilki yaratıcılık, ikinci olaraktan da verimlilik

Aslında bu bilimlere uzak insanlarda günlük yaşamlarında yapay zekayı iş akışlarımızın bir parçası haline getirerek bir sanal asistan edinebilir. Burada temel konu yapay zekanın farkına varmak ve onu bir kaldıraç gibi kullanıp kendimize faydalı hale getirmek.