yaşlanmaya dur demeye sadece bir adım kaldı!# Sağlık

Bilim insanları bu tür çalışmalara başlarken Evrenin sırlarına kafa yorarken kendilerince  çare aradıkları sorunlar üzerinden evrenin düzenini bozmazlar umarız.. bedenin ve vücudun bir ahengi ve düzeni var,, bu düzeni değiştirmek, yavaşlatmak veya dışarıdan müdahale etmek bence sorun özelinde önemli çıktılar vermeyecektir.. 

Belki teorik olarak bazı sorulara yanıt buldular ancak kısmi başarılar elde edileceğini düşünüyorum tabi kim bilir Allahu-alem ileriki yıllarda beklenmeyen neticeler ve kaliteli ömürler de kazanabilir insanoğlu 

Yaşlanmanın belirtileri insana çöktüğü an, biraz da olsa depresif bir hal alırız. Peki size yaşlanmanın artık bir kapatma düğmesi olduğunu söylesek?

San Diego Salk Enstitüsü Profesörlerinden olan Juan Carlos Izpisua Belmonte harika bir çalışma sürdürüyor. Bu çalışma yaşlanma belirtileri olan özellikleri tersine çevirme üzerine. Her ne kadar bu çalışma şuan için sadece fareler için bir müjde olsa da yakın zamanda insanlar içinde yapılabilir. 

Belmonte, öncelikle fareleri hızla yaşlandıracak koşullar oluşturuyor. Farelerin ölümünden birkaç gün önce ise hazırladığı ve iksir olarak nitelendirebileceğimiz ilacı farelere veriyor. Sonrasında neler oluyor dersiniz? Fareler hızla iyileşiyor ve daha genç görünmeye başlıyor. Olağanüstü öyle değil mi? 

Tabii bu durumun bir bedeli var. Bu tekniği fareler de uygulamak için Belmonte farelerinden hücrelerinde bulunan DNA’nın önemli moleküler işaretleri silmekten geçiyor. Buna da Epigenetik Yeniden Programlanma ismi veriliyor. Bu işleme bir nevi hücreleri fabrika ayarlarına geri döndürme işlemi de diyebiliriz. Fakat tüm organizma bu işlemden geçtiği için kaçınılmaz sonuçlara neden olabiliyor. Yani Belmonte’nin iksirini içen fareler önce genç ve diri görünseler de çok kısa bir süre sonra içlerinde tümörler gelişiyor ve ne yazık ki ölüyorlar. 

Yaşlanmanın belirtileri her ne kadar kötü olsa da bu iksiri içtikten sonra ki karşılaşan durumlar ne yazık ki daha kötü. Yaşlanma karşıtı etki ve tümör oluşumuna neden olmak arasında denge kurmak aşırı derecede risk taşıyor. 

Bu çalışma muhtemelen erken bir evrede, bu yüzden şuan oldukça büyük riskler taşıyor. Yine de yaşlanmayı durduracak olan sürecin moleküler bir süreç olduğunu unutmamak lazım. Bizler yaşlandıkça hücreler ve dokular zamanla zayıflar. Bunun nedeni ise karmaşık hücresel bakım sistemlerinin işe yaramaz hale gelmesidir.

Tabi kulağa güzel gelen bu çalışmalarda esasen bilim insanları bizi sonsuza kadar genç tutmak istemiyorlar. Amaçları daha sağlıklı ve kendimizi daha iyi hissedecek bir yaşlılık geçirmemizi sağlamak. Bu deney gerçeğe döner mi, yaşlılık belirtileri ortan kalkar mı bilinmez ama, düşüncesinin bile hoş olduğu söylenebilir. gelecek neleri gösterecek bekliyoruz..