çocuk işçiler# Ekonomi

Hayatın çarkları arasında ezilmeye başlamanın hikayesidir çocuk işçiler,
Kimi zaman bir trafik lambasında selpak satarlar, kimi zaman bir dükkanda çırak olur, kimi zaman meslek öğrensin diye sanayi sitelerinde yağ pas içinde boğuşurlar.
Nasıl dünyadaki savaşlar, kıtlıklar, varlıklar, yokluklar, hastalıklar her zaman en başta çocukları etkiliyorsa İŞÇİLİK kavramında da en başta ve en çok etkilenen maalesef çocuklar oluyor.
İsim olarak ne kadar şirin, temiz iş yapan ekmeğini güzel kazanan gibi görünsede ÇOCUK İŞÇİ kavramı dünden yarına tüm dünyanın kanayan yarası olacaktır.
Şartlarını ne kadar iyileştirirseniz iyileştirin çocuk işçiler var olduğu sürece bu yara kanamaya devam edecektir.
Okutamamanın tek çıkar yoludur çocuk işçilik,
Eğitim, eğitim, eğitim diye ısrarla ülkemizde seslendirilen kavramın gerçeğe dönüşmesi çocuk işçiliğini kesin kez ortadan kaldıracak tek formüldür.

Kapital dünyanın düzeni bunu gerektiriyor.. temel amaç belli bir kitleyi yoksul kılmak ve bir çok şeye mecbur bırakıp kullanıma müsait insan kitleleri var etmek..

Diğer bir konuda kapital ve sömürü düzenine üniversiteler aracılığı ile donanımlı askerler yetiştirmek ( son dönemde bazı gençler durumun farkına vararak daha özgün meslekler türetmeye başladı ) 

Dünyanın yoksul bölgeleri ise her aile ferdi gibi küçük yaşlarda çocuklarda hem kendi gelecek kaygıları hem de aileye destek olmak amacıyla zor şartlarda ve tehlikeli işlerde  çalışmak zorunda kalmakta..

İşçinin evrim geçirmeye başladığı noktadır çocuk işçiler,
Çıraklık ile başlayan kalfalık ile devam eden, İşçilik ile son bulan kısa çalışma hayatlarında en zorlu işleri öğrenirler.
Kimi zaman bir sanayide karşımıza çıkar, kimi zaman bir markette, kimi zaman bir kağıt toplayıcısı arabasını zorla çekerken...
Dünyada insanoğlunun var olduğu andan itibaren var olan çocuk işçiler dünya yok olana kadarda var olacaktır...

Dünyanın kanayan yarasıdır çocuk işçiler,
İnsanlığın varoluşundan bugüne kadar olan her dönemde mutlaka karşımıza çıkan kanayan bir yara.
Ne dünün hükümetleri ne de yarın işbaşına gelecekler bunun çözümünü üretemeyeceklerdir,
Eğer bir tarım, Sanayi veya Teknoloji ülkesiyseniz mutlaka var olacaktır çocuk işçileriniz.
Ülkemizde Anadolu'da çiftçilik yapıyorsanız çocuğunuzu tarlada çalıştırmak zorundasınız, Esnafsanız yanınızda çalıştırmak zorundasınız, Sizin için bir iş yapmasını ve eve katkıda bulunmasını istiyorsanız mutlak bir ustanın yanına çırak olarak vermek zorundasınız.
Dünya üzerinde hangi iş ile ilgili var olursanız olun çocuk işçilerin olmadığı bir düzen asla olmayacaktır,
Düzenlerin yapabileceği tek şey şartlarını iyileştirip, eğitimlerini aksatmadan, güvenlik anlamında kazalardan en fazla muhafaza eden bir sistem inşa edebilmek olmalıdır.
Okumamanın karşılığı çocuk işçiliktir, bunu değiştirmek ise ne dün mümkündür, ne bugün ne yarın...

Tüm dünyanın kanayan yarası,

Düşünsenize her ülke istisnasız geleceğimizi çocuklara bırakacağız diye ahkam kessin ve buna nazaran tüm dünyada çocuk işçi sayısı son verilere göre 152 Milyonu geçsin.

Her zaman  olduğu gibi büyükler konuşur çocuklar hayal eder ama hayaller hep yalan olur.

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ü rahmet ile anıyoruz.Dünya çocuklarını bilmem ama bu ülke çocuklarına ta o zamanlar değer verip en azından bir bayram bıraktığı için.

Dünya üzerinde ki çocuk işçiler, ailelerinin geçimine katkıda bulunmak için, kayıt dışı koşullarda, çok az bir ücret karşılığında, çoğu zaman tehlikeli işlerde, saatlerce çalışırlar. Çalışma koşulları; bu çocukların okula gitmelerine, akranlarıyla vakit geçirmelerine, oyun oynamalarına ve boş zamanlarını değerlendirmelerine de engel olmaktadır. 

Ayrıca çocukların doğal gelişimleri sekteye uğradığından yetişkinlik dönemlerinin temeli doğru atılamıyor ve psikolojik olarak sorunlu bireyler olarak yetişiyorlar, aralarında çok yetenekli ve hayatın hakkını veren çok istisnalar olmakla birlikte çok çok az sayıda çocuk başarılar elde edebiliyor. 

Ayrıca çocuk işçiliği, çocukların zihinsel, sosyal, fiziksel ve psikolojik gelişimini olumsuz yönde etkiler.   

Dünyada 64 milyonu kız, 88 milyonu erkek çocuğu olmak üzere toplam 152 milyon çocuk, diğer bir deyişle her 10 çocuktan biri, halihazırda çocuk işçi olarak çalışıyor. Bu çocukların yaklaşık yarısı ise sağlıklarını ve gelişimlerini etkileyen tehlikeli işlerde çalışıyor ve sayıları 73 milyonu buluyor. 

Türkiye özelinde ele alınırsa, yoksul ailelerin çocukları çok erken yaşlarda çalışmaya ve zor hayat şartlarına ayak uydurmak zorunda kalıyorlar.. 

Bir atölyede çalışan, veya ayakkabı boyacılığı yapan, su ve simit satan, veya dilendirilen yüzbinlerce çocuk var sokaklarda.. 

Bu gerçekle yüzleşmeli ve yerel yönetimler bu konuda konunun çözümü ve farkındalık esaslı çalışmalar yapılmalı..