dünyanın en derin karayolu tüneli# Tatava - Diğer

Norveçin bu tüneli 187 metre de ancak nükleer delici bombalar için çok yetersiz.. 

Bu bombalardan korunmak için 305 metre derinlikte sığınaklar yapılmış ancak şuan için %100 koruma sağlamıyor..

Dünyada 9 ülke nükleer silaha sahip bu ülkeler dışında 5 ülke ile de paylaşılmış durumda.. Türkiye bu ülkelerden biri ve ABD envanterinde bulunan 60 kadar nükleer başlıklı füze sanırım incirlikte tutuluyor..  

Keşke lokasyon bazlı bombalar dışında kitlesel ölümlere neden olacak bu silahlar tümü ile yok edilse.. ancak bazı devletler özellikle bu caydırıcı silahlara sahip olarak kendisini koruyor.. örneğin Pakistan.. elinde nükleer silah bulunmasa Hindistan rahat durmaz.. 

Evet Norveç harika bir ülke, doğal güzellikleri ve ekonomik zenginliği ile yaşam standardının en yüksek olduğu 2-3 ülkeden biri.. ve az önce Laerdal Tüneli diye baktım ve tünel bedava imiş.. çok şaşırdım.. halbuki norveçliler dünyanın en zengin halklarından biri ve devlet tünele girerken 10, çıkarken bir 10 Euro alsa kimse bir şey demez.. 

Ayrıca bir detay daha gördüm.. Norveç hükumeti 40 milyar Dolar'lık altyapı projesi planlıyor..  Dik, buzlu dağlar ve derin fiyortlar Norveç’in batısında güzel manzaralar oluştursa da sürücüler için ulaşımı çok zor hale getiriyor. Güneydeki Kristiansand şehrinden kuzeydeki Trondheim arasındaki 1125 km’lik yolda toplam 7 kez feribota binmek gerekiyor. Bu yol ortalama saatte 50 km hızla ancak 21 saatte aşılabiliyor ve Norveç devleti bu proje ile ulaşımı kolaylaştırmak istiyor. prpje  2050 de hizmete girmesi bekleniyor.. tabi muhtemelen o da bedava olacak ;) 

Her mevsim muhteşem manzaralar sunan fiyortları, büyüleyici kuzey ışıkları, donanımlı kayak merkezleri, ünlü gemi turları ile seyahat tutkunlarının vazgeçilmez duraklarındandır Norveç. Turistlerin ilginç bulduğu Norveç duraklardan birisi de dünyanın en uzun karayolu tüneli olan Laerdal Tüneli  187 metre derinliği ve 24,5 kilometre uzunluğu ile dünyanın en ilginç tünellerinden biridir..