kopya çeken tıp öğrencisi# Eğitim

Hayatım da bir kaç kez denediğim ama hakkını veremediğim süreçler.. Ama bir gün tarih sınavda yanımdakine bakacağım diye bir baktım arkada oturan arkadaşım kağıdımı çekti aldı.. bu arada tarih en iyi olduğum dersti ve sınavda sınıfın en yüksek notlarını alırdım.. ba baktım kağıdım sınıfta geziyor.. hoca masasında sınıfta bir hareketlenme hissedince ayağa kalktı..bana o kadar güveniyor ki yanıma gelmedi bile gelse kağıdımın olmadığını görecek ve nerede kağıdın diyecek.. tam bana doğru geliyor ki boş bir kağıt çıkardım ve üzerine kapandım bakmadı bile.. neyse sınavın son 5 dk na girilirken kağıdım geldi ama ağzım burnum dağıldı.. 

Sonra tövbe ettim bir daha kopyaya yanaşmadım bile.. benim için çok heyecanlı bir deneyim olmuştu.. 

Öğrencilere tavsiyem kopya kağıtları hazırlayın sorun yok ama çekmeyin... zaten hazırlamakta bir çalışma gerektiriyor ve çalışırken ve yazarken zaten büyük oranda öğrenmişte oluyorsun.. ;)

14.12.2020 tarihinde, Mynet'teki bir haberde, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde okuyan bir öğrencinin, uzaktan eğitim sistemli sınavda, sistemi istismar edip dört arkadaşına soruları yaptırarak kopya çektiğine dair bir haber var idi. Bu, aslında bir haberden de öte bir problemin alameti, küçük bir yansıması gibi görünüyor. Hepsi olmasa da genel anlamda, "İnsanlar niçin okuyor?" sorusu akla geliyor. Sevdikleri ve hedefleri de olup bununla beraber yaşamlarını idame edebilecek standartlara erişmek için mi yoksa sadece asgarinin iki, üç basamak üzerinde olan orta seviye bir sosyal mesleğe ulaşıp rahat bir yaşam sürmek için mi?! Böylesi haberleri okuyunca ya da havadisleri duyunca, insanın aklına doğal olarak ikinci önerme geliyor. Bugün, İTÜ, ODTÜ gibi teknik okulları yahut Boğaziçi, Galatasaray gibi dilsel okulları bitiren kimseler içinden dahi spesifik bir konuya dair diyalog ve istişare etmek istemeyen, buna gönlü olmayan insanlar olabiliyor. Öyle garip kimselere denk gelmek mümkün ki, bunlara bakınca insanların okumayı severek değil, salt mesleği severek okumuş oldukları kaygısı doğuyor. Bir kimsenin, tıp gibi, hukuk gibi ciddi ve prestijli bölümlerde dahi kopya çekmeye teşebbüs etmesi ciddi bir umutsuzluk kaynağı olabilir istikbalde adına. Yarın öbür gün, böyle kimseler, iyi konumlara gelecek, ödüller alacak belki. Ve bu konumlarda, kendini geliştirmemiş, işini gerçek anlamda özümsememiş kimselerin adaletli ve problem çözücü olması oldukça zor görünüyor!