teşkilatı mahsusa ve yakup cemil# Tarih

İttihat ve Terakki Cemiyeti vatana ihanet ettiği gerekçesiyle idam ettiği Yakup Cemilin ailesine, idamından 2 ay sonra vatana hizmet faslından 33 er kuruş maaş bağladı.

Lakin çok fevri ve düşünmeden insan öldürebilen biridir. 31 mart bab-ı ali baskınında harbiye nazırı Nazım paşayı neden vurdu Enver paşa bile çok şaşırmıştı.. durup dururken "beyler ne oluyor" dedi diye kafasına sıkıyor. bu devlet terbiyesine aykırı bir yaklaşım.. kaldı ki karşısındaki kişi dönemin genel kurmay başkanı

Vatanını seven ve uğrunda ölmeyi göze alan bir kişiliktir.

Silahşör Yakup Cemil tütün tücarı bir babanın oğlu idi, güçlü çevik mert bir kişiliği vardı geçlik yıllarında asker olmak hayali idi ve 1903 te harb okuludan teğmen rütbesi ile mezun oldu dönemin kurmay yüzbaşısı Enver paşa Yakup Cemili yanına aldı ve hayatı boyunca emrin de tuttu..

İstanbul günlerinde Enver Paşa ile ters düşen Yakup Cemil, yakın arkadaşlarıyla beraber ihtilal planları yaptı. İttihat ve Terakki hükümetini dağıtmak istiyordu. Mustafa Kemal'e olan muhabbeti ve güveni neticesi onun hükümeti kurmasını ve devleti yönetmesinin uygun olacağını düşünüyordu bunun sonucu Hükümeti devirmeye teşebbüs suçlamasıyla tutuklandı ve Vatana ihanetten suçlu bulundu. Yakup Cemil 23 Ocak 1913 yılında İttihatçılar bir baskınla hükümeti devirdiğinde (Bab-ı Ali Baskını) Yakup Cemil bir kez daha başroldeydi. Enver Paşanın onca vakadan sonra yanından hiç ayırmadığı bu fedainin baskın sırasında Harbiye Nazırı Nazım Paşa’yı kimsenin beklemediği bir sırada şakağından vurması herkesi şaşırtmıştı. Yakup Cemil, 11 Eylül 1916 tarihinde kurşuna dizilerek idam edildi. Enver paşanın etkisiyle geride kalan ailesine devlete hizmeti karşılığı maaş bağlandı. Yakup Cemil idamı esnasında askerin emre itaatsizliğini görmek istemediği için kendi ölüm emrini veren bir komutandı..