dünyanın en büyük serbest ticaret anlaşması imza aşamasında# Ekonomi

Dünya ekonomisi çin denkleminde çok farklı bir yörüngeye oturdu.. adamlar tüm büyük devletler gibi katil bir yaklaşım ile dünyaya meydan okuyor.. 

Halbuki abd ve ab ülkeleri genel anlamda insan hakları konusunda az da olsa duyarlılar, gerçekçi anlamda teröre bulaşmamış hiç kimseyi kamplara kapatıp işkence etmiyor ama dünya da en sessiz kitle yine Türkler ve Müslümanlar..

Çin dünyaya bela olacak haberiniz olsun..

Dünya artık farklı bir ekonomik çizgiye girecek.. özellikle uzak doğu ve Avustralya ekseninde ticaret hızlı gelişecek ve nedense ABD sadece izlemekle yetiniyor.. 

Asya-Pasifik bölgesindeki 15 ülke dünyanın en büyük serbest ticaret anlaşması olarak bilinen Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık anlaşmasını imzaladı. 2,1 milyarlık nüfusu kapsayan RCEP, küresel gayri safi yurt içi hasılanın yüzde 30'nu teşkil ediyor.

Bu ticaret anlaşması, aynı zamanda Donald Trump'ın başkanlığı sırasında ABD'nin uzak doğudaki ağırlığının azalmasının ardından, Çin'in bölgedeki etkisini genişletme ve kurallarını belirleme yolu olarak da görülüyor.

Çin elindeki insan kaynağı açısından büyük devletlerle giriştiği yarışta bir çok açıdan önemli avantajlara sahip ve özellikle corona virüs salgınının sebebi olması nedeniyle çok ciddi yaptırımlar uygulanmalıydı.. 

Şimdi akla gelen soru şu; Türkiye'de kendi bölgesinde ve dünyadaki dostları ile böyle bir birliktelik kuramaz mı? Hemen şimdi örneklendirmek gerekirse, Türkiye ve diğer Türk devletleri dışında Ukrayna, Macaristan, Arnavutluk, Gürcistan, Pakistan, Afganistan, Bosne-Hersek, Venezuela, Güney Kore, Filistin ve üç-beş Afrika ülkesi de eklenerek bence büyük bir ticari ortaklık kurulabilir.. Burada sayamadığım mutlaka birkaç ülke daha vardır.. Böyle bir birliktelik kurulunca emin olun büyük devletlere de bu birlikteliğe katılmak için bizimle taraf olmak isteyecekler..

Çin’in de aralarında bulunduğu on beş Asya-Pasifik ülkesi yani ASEAN ülkeleri, 8 yıldır görüşmelerini sürdürdüğü Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık, bu hafta sonu dünyanın en büyük serbest ticaret anlaşmasını imzalamak için hazırlanıyor. 

ASEAN yani Güneydoğu Asya Uluslar Birliği; 8 Ağustos 1967'de Vietnam Savaşından kaynaklanan komünist genişlemeye karşı olarak Filipinler, Malezya, Tayland, Endonezya ve Singapur arasında kurulan uluslararası örgüt. 2005 yılında örgütün toplam gayri safi yurt içi hasılası yaklaşık 884 milyar dolardı. 

ASEAN'a 1984’te Brunei, 1995’te Vietnam, 1997’de Laos ve Birmanya ve 30 Nisan 1999’da Kamboçya örgüte dahil olmuştur. 

örgütünün Pekin, Berlin, Brüksel, Canberra, Cenova, İslamabad, Londra, Moskova, Yeni Delhi, New York, Ottawa, Paris, Riyad, Seul, Tokyo, Washington ve Wellington’da temsilcilik ofisleri bulunmaktadır. 

Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık (RCEP), kapsamında Japonya, Avustralya ve Yeni Zelanda’nın da aralarında bulunduğu ülkeler gümrük vergilerini düşürerek tedarik zincirini kuvvetlendirmeyi ve yeni e-ticaret kuralları oluşturmayı hedefliyor.

Fakat anlaşmanın bazı ABD’li ve diğer uluslararası şirketleri, serbest ticaret bölgesinin dışında bırakarak, dezavantajlı konuma getirebileceği düşünülüyor.

Hindistan Çin ile son dönemde yaşadığı sorunlar sebebi ile RCEP görüşmelerinden geçen yıl çekilirken geri kalan on beş ülkeyse hafta sonu Vietnam’da online olarak yapılacak ASEAN zirvesinde anlaşmayı duyurmayı planlıyorlar.

Malezya Ticaret Bakanı Azmin Ali, anlaşmanın pazar günü imzalanacağını söylerken, anlaşmanın “kan, ter ve gözyaşıyla örülmüş sekiz yıl süren pazarlıkların sonucu” olduğunu belirtti.

RCEP 15 ülkeyi, 2.2 milyar insanı ve toplamda 26.2 trilyon dolara ulaşan bir ekonomik büyüklüğü ifade ediyor.