dünyayı bekleyen su kıtlığı# Doğa Çevre ve Hayvanlar Alemi

Dünyanın 3/5'i sularla kaplı ama dünya su sıkıntısı çekiyor.. bu ayıp insanlığa yeter de artar bile.. 

Birde siyasi iktidarlar ve dünyadaki hükümetler bu konularda maalesef yeteri düzeyde koruma sağlayamıyor ve hatta ekonomik büyüme yalanı ile daha fazla tüketime teşvik ediyor..

Küçük bazı örnekler vermek istiyorum..

Hollanda'da kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan Water Footprint Network'ün verilerine ve Fortune'un analizine dayanarak, 225 gramlık bir hamburgerin üretimi için 3 bin 668 litre su gerekiyor.  Ortalama bir tişört için gereken 250 gramlık pamuğu üretmek için 2 bin litre su harcanıyor. 

O halde ne yapmalı, tüketim alışkanlıklarımızı ve miktarını A-ZALT-MA-LI-YIZ... 

Bu gidişle sadece devletler değil bireylerde bir bardak su için kıyametleri koparacak.. :) malum su yaşam için en kıymetli ürünlerden ve o kadar hor kullanılıyor ki.. bence faturalara yüksek vergiler getirilmeli bu verginin adı "su fonu" olmalı ve sadece dünyayı ve ülkemizdeki su kaynaklarını korumak için ve kurak bölgelerin ağaçlandırılması için kullanılmalı.. 

Su savaşları yakındır.. yıllardır söylenir, dünyada 30 yıl sonra petrol savaşları yerine su savaşları başlayacak..

Yıllardır Türkiyenin Suriye ile neden bölgesel ve politik sorunları var.. bütün nedeni özellikle Fırat nehrinin üzerine kurulan barajlardır.. suriye su kaynaklarının azalacağı öngörüsünde bulunduğu için Türkiye'yle uzun yıllardır sorunlar yaşamaktadır

Elindeki kaynağı doğru düzgün ve adil kullanmazsan olacağı şu ki yakın zamanda Water War izlemeye hazır olalım.

Son yılların çevre esas alındığında en önemli konusu olarak göze çarpan su kaynaklarının tükenmesi, tüketilmesi ve israfı konusu yıllardır bir çok kıtada can almaya ve artık can yakmaya başladı. 

Dünyanın yüzde 70'i suyla kaplı olmasına rağmen, tatlı su oranı sadece yüzde 3 dolaylarında. ve bazı kaynaklarda %2 seviyelerini gördüğü de söyleniyor.. 

Atlı suya ulaşmak ise hiçte kolay değil, tatlı suların yaklaşık yüzde 70'i dağlarda ve kutuplarda kilitli halde. 1.4 milyar insan temiz ve güvenli suya erişemiyor ve bu insanların yüzde 80'i kırsal alanlarda yaşıyor. 

Artan dünya nüfusu ve çeşitlenen ihtiyaçlar nedeniyle ekonomik, politik ve çevresel konulardaki mücadeleler ve çekişmeler çok daha ciddi boyutlara ulaşmış durumda. 2050 yılına doğru dünya genelinde sürekli su sıkıntısı çeken kişi sayısı 4 milyarı aşmış olacak. Ve bu durum dünyada yıllardır yaşanan enerji kaynaklarına ulaşım ve elde etme konulu savaşların yerini "su savaşları" da alabilir.

Bunun için biz bireylere düşen iki temel konu var.. birincisi isfara neden olacak kullanım alışkanlıklarını değiştirmek ve çevremizde ki tatlı su kaynaklarını tüm gücümüzle korumak..